single.php
. . . Als je kind te veel gamet

Gamet mijn kind teveel en wat kan ik doen?

Het kan lastig zijn om te beoordelen of je kind te veel gamet. Het is daarom als ouder belangrijk om te bekijken wat gezond gamegedrag is. Maar ook wat de signalen zijn van verstoord gamegedrag. Hieronder staan de kenmerken van verstoord gamegedrag.

Signalen

Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar. Die gamen nu eenmaal meer dan andere leeftijdsgroepen. Signalen die kunnen wijzen op teveel gamen zijn bijvoorbeeld verminderde schoolprestaties, somberheid, angst, agitatie, agressiviteit en sociale isolatie. Je moet dus niet alleen kijken naar hoeveel uur je kind gamet. Heeft hij nog sociaal leven? Gaat het goed op school? Lijkt hij goed in zijn vel te zitten? Het antwoord op deze vragen is veel belangrijker dan het aantal uur dat een kind gamet.

Hoe herken je problematisch gedrag?

Als het gamen dan toch uit de hand loopt, hoe herken je het en wat kun je doen?

Op basis van het aantal uren dat iemand gamet alléén is niet te bepalen of het gamen problematisch is: het gaat erom dat er problemen zijn met het gezond functioneren. De volgende punten kunnen eerste tekenen zijn dat er problemen ontstaan met het gamen:

  • Balansverlies: andere activiteiten volledig verwaarlozen (bijv.school/sport)
  • Het erg moeilijk vinden om te stoppen met gamen
  • Langer en meer gamen dan men van plan was
  • Gamen terwijl het eigenlijk niet meer leuk is om te spelen
  • Aanhoudende gevoelens van eenzaamheid, gespannenheid of somberheid
  • Minder goed voor jezelf zorgen, zoals te weinig slapen of te weinig eten
  • Gamen gebruiken om negatieve gevoelens (hulpeloosheid, schuld, angst) te ontvluchten of te verlichten

Je kind kan deze zelftest gebruiken om een idee krijgen of gamen een leuke hobby is of een probleem. Je kunt samen de uitslag bespreken.

Leeftijd

Als je tot de conclusie komt dat je kind echt minder zou moeten gamen ligt het vooral aan de leeftijd van je kind wat je hieraan kunt doen. Een eerste stap kan zijn het weghalen van game consoles, pc’s en televisies uit de kamer van je kind zijn.

Aan te raden is ook om computers en consoles uit te zetten op het moment dat er niet gespeeld wordt en zeker tijdens sociale activiteiten, zoals tijdens het eten. Deze twee factoren leiden namelijk al tot minder mediagebruik. Ook is het op verschillende apparaten en binnen verschillende spellen mogelijk om een tijdslot in te stellen. Deze maatregelen zullen waarschijnlijk beter werken bij jonge kinderen.

Afspraken

Verder is het belangrijk om samen met je kind heldere afspraken te maken over het aantal uur dat er op een dag gespeeld wordt en te praten over de negatieve consequenties van te veel gamen. Vervolgens is het goed om de vermindering van gamen te belonen. Stel dus duidelijke grenzen, maar luister ook goed naar de behoeften van je kind.

Deze tips kunnen werken bij jonge kinderen, maar ook bij pubers.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven