single.php
. . . Mijn kind vapet

Mijn kind vapet

Wat kan je als ouder doen als je denkt dat je kind is begonnen met vapen? Het is belangrijk om je zorgen uit te spreken. Stel vooral open vragen en probeer niet te oordelen. We geven tips en vertellen waar je op kunt letten. En hoe zit het met testen, is dat een goed idee of niet?

Maak je je zorgen?

Als je je zorgen maakt over je kind, probeer er dan achter te komen hoe dat komt. Ga eerst bij jezelf na waar je je precies zorgen over maakt. En zeg dit eerlijk tegen je kind. Wees open en vraag je kind of het klopt wat je denkt. Laat weten dat je het fijn vindt om te horen waar je zoon of dochter mee bezig is en dat hij of zij altijd bij jou terecht kan. 

Kan je zien of je kind vapet?

Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt merken dat kinderen vapen. De wolken uit een vape kan je goed zien. Ze ruiken vaak zoet. Maar je ziet of ruikt het alleen op het moment dat je kind vapet. Soms vind je een vape op hun kamer of in hun jaszak. Die ziet er vaak uit als een markeerstift of USB-stick met vrolijke kleurtjes.

Andere mogelijke signalen

  • Minder fit zijn
  • Kortademig zijn of hoesten
  • Anders doen dan anders, bijvoorbeeld ongeïnteresseerd of heel druk
  • Last van stress of vaker een kort lontje
  • Opeens met nieuwe vrienden omgaan
  • Vaak te weinig geld hebben
  • Minder of meer eetlust hebben dan normaal

NB Deze dingen kúnnen erop wijzen dat je kind vapet, maar dat hoeft niet. Soms is de puberteit de oorzaak of misschien is er iets vervelends gebeurd op school. Vertel je kind wat jou opvalt en vraag of hij of zij weet hoe dit zou kunnen komen.

Praat erover

Stel vragen en maak duidelijk dat je je zorgen maak. Doe dit op een rustig moment en probeer niet te oordelen. Geef aan dat je kind altijd naar jou toe kan komen. Lees ook de 3 gesprekstips en waarom jongeren beginnen met vapen.

Goed contact

Goed contact houden met je kind is altijd belangrijk. Laat zien dat je interesse hebt en graag wilt weten wat er in het leven van je kind gebeurt. En doe ook regelmatig samen iets leuks. Dit maakt jullie relatie sterk. Kinderen voelen dan dat ze hun zorgen echt met jou kunnen bespreken. Lees ook deze opvoedtips voor ouders van pubers.

Grenzen

Het is wel belangrijk dat je zegt dat jij vapen niet goedkeurt. Ouders denken vaak dat ze geen invloed op hun kinderen hebben. Maar uit onderzoek weten we dat kinderen de mening van hun ouders zeker meenemen, ook als ze al wat ouder zijn. En als ze niet weten waar de grens ligt, weten ze ook niet wanneer ze daar overheen gaan. Je helpt hen dus door een duidelijke grens aan te geven.

“Mijn ouders hebben gezegd dat ze echt niet willen dat ik rook of vape. Ik snap wel dat ze hier regels over maken. Ze hebben me wel geleerd hoe ik beter nee kan zeggen. En soms is het ook wel handig. Dan zeg ik gewoon tegen mijn vrienden: ‘Ik mag het niet van mijn ouders’.”
(Julia, 15 jaar)

Zoek zelf steun

Je kan ook zelf steun zoeken bij je omgeving of hier eens met andere ouders over praten. Je kunt ook mailen, chatten of bellen met de rokeninfolijn (0900 1995). Of neem contact op met de huisarts.

Testen? Liever niet!

We raden je af om je kind te testen. Je kan wel met een test zien of er nicotine in iemands bloed of urine zit. Maar je kind kan een test zien als een teken dat je hem of haar niet vertrouwt. Dit kan de relatie tussen jou en je kind beschadigen. 

De uitslag van een nicotinetest klopt ook niet altijd. Nicotine wordt in het lichaam snel afgebroken. De uitslag van de test kan daardoor negatief zijn terwijl iemand wel heeft gevapet. De test kan ook positief zijn doordat er op een andere manier nicotine in het bloed is gekomen. Bijvoorbeeld door damp van een ander in te ademen (lees meer over meedampen).

Waar vind je informatie en hulp?

Op rokeninfo.nl vind je nog meer informatie over roken en vapen. Als je vragen hebt of bezorgd bent over je kind kun je ook bellen, mail of chatten met de rokeninfolijn (0900 1995).

Als je kind wil stoppen met vapen, help je kind hier dan bij. Maak goede afspraken met elkaar. De website jongvolwassenen.ikstopnu.nl gaat over stoppen met roken en vapen en is gemaakt voor jongeren. Daar vind je kind tips en apps die helpen bij het stoppen. Kijk eens samen op deze website. Dan weet je kind ook gelijk waar het zelf informatie kan vinden. Je kind kan ook chatten of gratis bellen met de stoplijn (0800 1995).

Wil je zelf stoppen met roken of vapen? Meld je dan aan voor de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Je maakt dan kennis met een coach en krijgt uitleg over de hulp van Rookvrije Ouders. Het kennismakingsgesprek is gratis. Daarna beslis je pas of je met de coaching wil starten.



Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven