Hoe de rol van ouders verandert als kinderen opgroeien
Als kinderen klein zijn dan kunnen ouders nog alles bepalen. Maar zodra pubers langzaamaan volwassen beginnen te worden, moeten ze zelf steeds meer verantwoordelijkheden gaan dragen. Een goede opvoeding groeit mee met kinderen.
Rond de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan kunnen ze steeds meer verantwoordelijkheid aan. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf naar school fietsen, of zelf hun boterhammen smeren voor in de lunchpauze.
Als kinderen opgroeien
Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze steeds meer dingen zelf doen en krijg je als ouder meer een coachende rol. Het is goed om kinderen zelf te laten nadenken over regels en verantwoordelijkheden. Spreek eerst een duidelijke regel af en bespreek wat er gebeurt als ze die regel niet nakomen. Bijvoorbeeld: ‘als je ‘s ochtends niet zelf je boterhammen smeert, dan heb je ‘s middags honger.’
Het is daarbij belangrijk om goed in de gaten te houden of kinderen de nieuwe verantwoordelijkheid ook aankunnen. Als het toch teveel gevraagd blijkt, neem het stuur dan weer even over. Opvoeden is natuurlijk maatwerk. Dat kost veel tijd, inspanning en een flexibele houding. Maar ook hiervoor geldt oefening baart kunst!
Studerende kinderen
Zelfs als kinderen gaan studeren of het huis uitgaan hebben ouders nog steeds invloed. De rol van ouders verschuift wel weer een beetje. Ouders zijn steeds meer een vangnet voor als het misgaat. Ze blijven een belangrijke en veilige thuishaven.
Ook in die periode blijft het nuttig om samen afspraken te maken of verwachtingen uit te spreken. Wel is het nog meer dan voorheen belangrijk om rekening te houden met de mening van het (uitwonende kind). Meer hierover lees je bij ‘studerende kinderen‘.
Risicovolle momenten
Een goed gesprek is de basis van elke nieuwe fase die kinderen meemaken. Als kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan, bijvoorbeeld. Dan kun je als ouder een kind uitdagen om na te denken wat hen te wachten staat. Hoe ga je om met oudere kinderen die staan te roken naast de ingang van het schoolplein? Of wat doe je als de meest populaire klasgenoot ineens een joint aanbiedt?
Laat kinderen vooral zelf bedenken wat ze zouden zeggen. Geef ze mee dat simpele oneliners vaak het beste antwoord vormen, omdat die geen discussie uitlokken. Daarnaast is het goed om te weten dat je respect afdwingt als je duidelijk kan overbrengen wat je wil. Dat lukt beter als je hier al eens over hebt nagedacht.
Spelregels bij uitgaan
Voor de eerste keer naar een feest of festival gaan is ook een nieuwe fase, die vraagt om een goed gesprek en nieuwe afspraken. In deze folder lees je meer over de spelregels die horen bij het uitgaan. Zoek daarvoor een rustig moment, dus niet als ze net op het punt staan om te verstrekken.
- Spreek af hoe vaak je kind uit mag gaan.
- Spreek af tot hoe laat je kind uit mag gaan.
- Maak afspraken over wat en hoeveel je kind mag drinken.
- Maak afspraken over het vervoer naar huis.
- Maak afspraken over bezoek aan festivals: wat mag daar wel en niet?
- Koop oordoppen voor je kind en herinner je kind om ze ook mee te nemen.
- Spreek af dat je kind laat weten dat hij/zij weer thuis is.
- Vertel je kind dat hij/zij altijd mag bellen als hij/zij zich onveilig voelt of niet lekker is. Zorg dan wel dat je ook bereikbaar bent.
- ‘Samen uit, samen thuis!’: druk je kind op het hart dat je op elkaar let als je samen uitgaat.
- Bespreek wat je doet als een vriend of vriendin onwel wordt.
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan Opvoeding en Uitgaan op social media: Facebook of Instagram.