single.php
. . . Wat je als ouder wilt weten over lachgas

Wat je als ouder wilt weten over lachgas

Het wordt de laatste jaren minder, maar toch horen en lezen we er nog regelmatig over: jongeren die lachgas gebruiken. Maar wat is dat nou precies? Hoeveel jongeren gebruiken het en is het gevaarlijk? En wat kan je als ouders doen?

Wat is lachgas?

Lachgas smaakt zoet en geeft een korte, sterke roes. De stof in het gas die deze roes veroorzaakt is di-stikstofmonoxide (N2O). Het gas zit in zilverkleurige patronen of in een grote lachgastank.

Jongeren spuiten het gas met een slagroomspuit of uit de grote tank in een ballon. Ze ademen het gas in vanuit die ballon. Ze wisselen inademen van lachgas af met inademen van gewone lucht.


Medisch gebruik

Ook artsen gebruiken lachgas: als medicijn tegen pijn of om mensen in diepe slaap te brengen voor een operatie (narcose). Het wordt ook gebruikt als drijfgas in slagroomspuiten (de zilverkleurige patronen).


Verboden

Sinds januari 2023 is het verkopen en gebruiken van lachgas als drug in Nederland verboden. Lachgas staat nu op de ‘Opiumlijst’. Dat is een lijst met medicijnen die niet zonder toestemming van een arts gegeven mogen worden. Hoewel lachgas verboden is, is het nog steeds makkelijk om het te kopen.

Wat zijn de effecten van lachgas?

Het effect lijkt op dronken zijn. Iemand die lachgas inademt voelt dit meteen. Ook verandert de waarneming en hoe je dingen ziet en hoort. Lachgas kan hallucinaties veroorzaken (dingen zien en horen die er niet zijn). Dit gebeurt vooral als iemand veel lachgas tegelijk neemt of het een aantal keren snel achter elkaar inademt. Lees meer over de werking van lachgas op drugsinfo.nl.

Wat zijn de risico’s van lachgas voor jongeren?

Het gebruik van lachgas kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Je kunt er ook verward of misselijk van worden. Sommigen mensen krijgen tintelingen of een verdoofd gevoel in hun handen en voeten of vallen flauw.

Hoe meer iemand gebruikt, hoe groter de kans op deze klachten. Sommige jongeren gebruiken het zo veel en vaak, dat ze verslaafd zijn.

Jongeren zijn extra kwetsbaar, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. We raden gebruik van lachgas door jongeren sterk af.

Hoeveel jongeren gebruiken lachgas?

Lachgas wordt het meest gebruikt door jongeren van 18, 19 en 20 jaar en meer door mannen dan door vrouwen. Het gebruik door scholieren en mensen die graag uitgaan werd de afgelopen jaren minder. 

In 2023 had 3,1% van de leerlingen van de middelbare school van 12 tot 16 jaar wel eens lachgas gebruikt. 2% gebruikte het in het afgelopen jaar en 0,9% in de afgelopen maand. De meeste scholieren gebruiken dus geen lachgas. Maar veel jongeren van 12 jaar weten vaak wel wat lachgas is. Waarschijnlijk weet jouw kind al meer van lachgas dan jij zelf.

Lees ook: Waarom sommige jongeren drugs gaan gebruiken

Kan ik aan mijn kind zien of hij of zij lachgas heeft gebruikt?

Het is niet goed te zien of iemand lachgas heeft gebruikt. Het werkt maar een paar minuten en daarna zie je er eigenlijk niks meer van. Als je denkt dat je kind lachgas gebruikt, vraag het dan. Doe dit op een rustig moment, als de sfeer goed is. 

Testen of niet?

Sommige ouders willen een drugstest bij hun kind doen. Dat kan, maar het is niet altijd slim om dit te doen. Natuurlijk zoek je als ouder naar oplossingen als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Jullie relatie kan hier slechter door worden. En misschien komt je kind dan ook minder makkelijk naar jou toe als er echt wat aan de hand is.

Lees ook: Zo kom je erachter of een kind drugs heeft gebruikt.

Hoe praat ik met mijn kind over lachgas?

Als merkt dat je kind interesse heeft in lachgas is het goed om hierover te praten. Ook als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind lachgas gebruikt. Vraag eerst wat je kind over lachgas weet en of hij of zij het wel eens heeft gezien. Vraag ook wat je kind ervan vindt. Probeer niet boos te worden. Bespreek samen hoe je nee kunt zeggen als je denkt dat je kind dat nodig heeft.

Bekijk de video Help je kind “NEE” zeggen tegen lachgas.
Of bekijk de video in het Turks, Berbers of Arabisch.

Spreek af dat je niet wilt dat je kind lachgas gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat het werkt als ouders grenzen stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e’. Zorg dat je kind ook begrijpt waarom je die grens stelt. Drugsgebruik heeft altijd risico’s en jongeren zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Niet gebruiken is dus het beste advies!

Lees meer tips voor een goed gesprek.

Mijn kind gebruikt lachgas, wat kan ik doen?

Als kinderen al zijn begonnen met drugs gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer. Als je kind niet wil stoppen, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: maximaal 1x per maand lachgas en alleen in het weekend. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Samen nadenken over afspraken zorgt ervoor dat je kind zich ook beter aan de afspraken houdt. 

Wijs je kind op websites die advies geven om de risico’s van gebruik kleiner kan maken, zoals drugsenuitgaan.nl. Je kunt ook samen deze website bekijken. Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar blijven praten, hoe lastig dat misschien ook is. Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan, ook als je kind iets doet waar jij misschien niet achter staat.

Lees meer tips voor als je kind al experimenteert met drugs.

Waar vind ik advies en hulp?

Als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind problemen heeft door lachgasgebruik, kan je persoonlijk advies krijgen. Bel of chat dan met de drugsinfolijn of met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Meer weten over gebruik van andere middelen? 

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven