single.php
. . . Wat je als ouder moet weten over lachgas

Wat je als ouder moet weten over lachgas

We horen en lezen er regelmatig over: jongeren die lachgas gebruiken. Daarom lees je hier 5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas is een zoet smakend gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is verkrijgbaar in lachgaspatronen of in grote lachgastanks. Mensen gebruiken lachgas als een drug omdat het een korte, sterke roes geeft. Het gas wordt door middel van een slagroomspuit of een tank in een ballon gespoten. Mensen ademen lachgas in via deze ballon. Ze wisselen dit af met het inademen van gewone lucht.

Lachgas kent ook andere toepassingen. Lachgas wordt gebruikt om mensen in diepe slaap te brengen (narcose) of als medicijn tegen pijn. Ook wordt het als drijfgas gebruikt in slagroomspuiten.

Per 1 januari 2023 is het lachgasverbod ingegaan doordat lachgas op de Opiumlijst geplaatst is. Hiermee is bezit en verkoop van lachgas om te gebruiken als drug verboden.

Video: help je kind “NEE” zeggen tegen lachgas

Wat zijn de effecten?

Lachgas is populair omdat het een korte, sterke roes veroorzaakt die lijkt op dronkenschap. Er wordt minder pijn gevoeld en de spieren ontspannen. Lachgas verandert de waarneming: beeld en geluid komen anders binnen. Bij een hogere dosering of snelle inname kan lachgas hallucinaties veroorzaken. Na inademen van het gas worden  de effecten vrijwel direct gevoeld; beeld en geluid komen anders binnen. Bij een hogere dosering of snelle inname kan lachgas hallucinaties veroorzaken (bron: drugsinfo.nl)

Wat zijn de risico’s?

Lachgas is ondanks het verbod nog vrij gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn jongeren die zo veel en/of vaak lachgas gebruiken dat dit problemen veroorzaakt zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, tintelingen, een verdoofd gevoel in handen en voeten en zelfs flauwvallen. Hoe meer gebruikt wordt, hoe groter de kans op deze klachten. Ook eenmalig gebruik kan tot klachten leiden. Jongeren zijn extra kwetsbaar, omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is. Daarom wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden.

Hoe herken je gebruik van lachgas?

Er zijn geen duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat je kind lachgas heeft gebruikt. Het is al na een paar minuten uitgewerkt en je ziet dan eigenlijk niks meer aan iemand. Je kunt gebruik van lachgas natuurlijk wel bespreekbaar maken, zeker als je je zorgen maakt, of denkt dat je kind gebruikt. Vraag bijvoorbeeld wat je kind over lachgas weet, of hij/zij het wel eens heeft gezien, en wat hij/zij daar dan van vindt. En probeer mee te denken over manieren om ‘nee’ te zeggen als je merkt dat je kind daar behoefte aan heeft.

Hoeveel jongeren gebruiken lachgas?

Lachgasgebruik komt het meest voor onder 18-19 jarigen en twintigers. Ook is het zo dat het gebruik meer voorkomt onder mannen dan onder vrouwen. Onder scholieren (12-16 jaar) daalde het gebruik tussen 2019 en 2021. In 2021 heeft van alle scholieren van 12 tot en met 16 jaar in het voortgezet onderwijs één op de twintig (4,7%) ooit lachgas gebruikt. Van de scholieren gebruikte 1,3% in de laatste maand. De meeste scholieren gebruiken dus geen lachgas. Maar veel jongeren van 12 jaar weten vaak al wel wat lachgas is. Het is daarom niet ondenkbaar dat jouw kind al meer weet van lachgas dan jij zelf.

Als ouder heb je invloed!

Lachgas is nooit zonder risico en minderjarigen zijn bovendien extra kwetsbaar. Niet gebruiken is dus het beste advies! Als ouder heb je invloed op de kennis en ideeën die je kind ontwikkelt over drugsgebruik. Misschien niet zo sterk als je zou willen, maar toch, je hebt invloed! Gebruik die dus.

Video’s voor ouders over lachgas

Bekijk de video in het Turks
Bekijk de video in het Arabisch
Bekijk hieronder de video in het Berbers.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan Helder Opvoeden op social media: Facebook of Instagram.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven