Mijn kind experimenteert met drugs, wat kan ik doen?
De meeste ouders hopen dat hun kind nooit aan drugs zal beginnen. Toch hoort het bij de puberteit om dingen uit te proberen. Soms levert dat problemen op, maar meestal is het maar een fase. Het is wel belangrijk dat je er met je zoon of dochter over praat en samen afspraken maakt.
Je hebt meer invloed dan je denkt
Ouders denken vaak dat ze geen invloed hebben op wat hun puber doet: ‘Ze luisteren toch niet’. Maar als ouder heb je meer invloed dan je denkt. Jouw mening is nog steeds belangrijk en pubers hebben behoefte aan duidelijkheid.
Pubers doen soms domme dingen, omdat ze de gevolgen van hun keuzes nog niet goed kunnen overzien. Dat hoort bij het volwassen worden. Pubers leren door grenzen uit te proberen. Als ouder kun je je kinderen helpen om te leren van de fouten die ze daarbij soms maken. Het is belangrijk dat jij grenzen aan blijft geven, ook al gaat je kind er overheen. Want als kinderen niet weten waar de grens ligt, dan weten ze ook niet wanneer ze er overheen gaan.
Lees meer over de werking van het puberbrein.
Zorg dat je zelf genoeg weet over drugs
Zorg dat je genoeg weet over de gevaren en effecten van verschillende drugs. Want dan wordt een gesprek hierover makkelijker. Op drugsinfo.nl vind je meer informatie over verschillende drugs, hoe ze werken en wat de gevaren zijn.
Handige dingen om te weten over drugs
- Veilig gebruik van drugs bestaat niet. Aan elke drug zitten risico’s. Dat geldt voor iedereen. Maar als je jong bent loop je extra risico’s, omdat je hersenen nog in ontwikkeling zijn.
- Een keertje proberen lijkt misschien niet zo erg. Maar daarna is de drempel wel minder hoog om het nóg een keer te doen.
- Jongeren denken soms dat iedereen wel eens blowt of een pilletje gebruikt. Zeker als dit in hun vriendengroep gebeurt. Maar dit is niet waar. De meeste jongeren gebruiken nooit drugs.
- Iedereen is anders, dus de effecten van drugs zijn ook bij iedereen anders. Het maakt bijvoorbeeld uit hoe groot je bent en of je een man of een vrouw bent. Je kind loopt ook extra risico als verslaving of mentale problemen in jullie familie voorkomen.
Bekijk ook:
- Wat je als ouder wilt weten over XTC
- Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC
- Wat je als ouder wilt weten over lachgas
- Wat je als ouder wilt weten over blowen
Kies een goed moment om te praten
Praten over een moeilijk onderwerp lukt beter als je een goed moment kiest. Een moment waarop je tijd en aandacht hebt en weinig afleiding, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of autorit. Het is ook belangrijk dat je puber zich niet gedwongen voelt om iets te vertellen. Probeer niet te snel te oordelen en stel vooral veel vragen.
“Het is belangrijk om een goed moment te kiezen, bijvoorbeeld als je in het bos loopt met de hond. Niet zo aan tafel. En ook om eerst af te koelen bij heftige momenten of als je hoog in je emotie zit”
(Diane, moeder van twee zoons van 18 en 22 jaar)
Tips voor het gesprek
- Vraag je kind wat hij of zij weet over drugs. En praat samen over de voordelen en nadelen van drugsgebruik. Zorg dat je zelf genoeg weet. En overdrijf de risico’s niet.
- Vertel je kind dat je het idee hebt dat hij of zij al eens drugs heeft gebruikt. Vraag je kind daarna eerst of dit klopt. Als het klopt, vraag dan verder zonder te oordelen. Waarom heb je drugs gebruikt? Wat voelde je? Wat vond je ervan?
- Door open vragen te stellen en goed te luisteren voelt je kind zich gehoord. Vaak is er dan ook ruimte om de risico’s samen te bespreken.
- Laat je kind vooral zelf vertellen. Laat je zin eens beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’.
Lees ook deze tips voor een goed gesprek en bekijk de video Met je kind praten over XTC: twee situaties. In deze video zie je eerst hoe een gesprek fout kan lopen. De moeder beschuldigt haar dochter en verbiedt haar om uit te gaan. Er volgt een flinke ruzie. In het tweede deel van de video zie je hoe het beter kan.
Maak afspraken met elkaar
- Verbieden kan helpen als het ging om een of twee keer uitproberen. Leg dan duidelijk uit waarom je niet wilt dat je kind verder experimenteert. Is jouw puber al langer aan het experimenteren? Dan werkt verbieden waarschijnlijk niet meer. Je kunt dan wel afspraken maken over het gebruik. Sommige ouders spreken bijvoorbeeld af dat hun kind alleen mag blowen in het weekend. Je kunt ook afspreken dat school en thuis er niet onder mogen lijden.
- Maak ook afspraken over uitgaan. Spreek bijvoorbeeld af hoe laat je kind thuiskomt en hoe vaak je kind uitgaat. Spreek ook af dat je zoon of dochter zich altijd even bij je meldt na het uitgaan. Lees ook: naar een feest of festival.
- Ook voor oudere kinderen blijven duidelijke regels belangrijk. Zelfs als je het gevoel hebt dat het helemaal geen zin meer heeft. Kinderen nemen jullie regels in hun achterhoofd altijd mee.
Lees ook de opvoedtips voor ouders met pubers.
Mijn kind gebruikt regelmatig drugs, wat nu?
Sommige kinderen gebruiken regelmatig drugs. Dit geeft niet altijd problemen en niet ieder kind raakt direct verslaafd. Maar er zijn altijd risico’s, dus praat er in elk geval altijd samen over. Verbieden helpt soms niet meer, maar er is veel wat je wel kunt doen.
Blijf in contact met elkaar
- Wees geïnteresseerd en vraag naar de grote en kleine gebeurtenissen in hun leven. Blijf dit ook doen als je kinderen ouder worden en minder vaak thuis zijn. Zorg dat je weet wat hen bezighoudt en wie hun vrienden zijn. En met wie ze uitgaan, wat ze doen en hoe ze thuiskomen. Probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid alleen nog maar over drugs praat.
- Heb je het idee dat je kind meer of andere drugs is gaan gebruiken? Of heb je het gevoel dat hij of zij verslaafd aan het raken is? Spreek hem of haar erop aan. Laat weten dat je je zorgen maakt en dat je kind altijd bij je terecht kan.
- Zorg ervoor dat je kind je in vertrouwen durft te nemen.
Streng straffen? Beter niet!
Drugsgebruik negeren heeft geen zin, maar ook streng straffen helpt vaak niet. De kans is groot dat je kind het dan stiekem gaat doen. Het is beter om samen afspraken te maken. En bedenk ook samen wat er gebeurt als je kind zich niet aan de afspraken houdt.
Als je toch straft, let er dan op dat de straf niet te lang duurt. En kies een straf die te maken heeft met de afspraak die misging. Komt je kind bijvoorbeeld te laat thuis? Dan is een passende straf dat hij of zij het volgende weekend niet uit mag.
Nog twee tips:
- Wees niet bang voor ruzie. Dit hoort bij opgroeien en opvoeden. Kinderen leren van ruzies hoe ze lastige situaties kunnen oplossen.
- Vergeet niet om goed gedrag te belonen. Vertel hoe fijn je het vindt dat je zoon of dochter zich aan een afspraak heeft gehouden. En geef een complimentje als het goed gaat op school of als je kind iemand heeft geholpen.
Blijf grenzen aangeven en afspraken maken
Het hoort bij de leeftijd om over grenzen heen te gaan. Pubers proberen uit hoe ver ze kunnen gaan. Daarom is het extra belangrijk dat jij duidelijk bent. We geven een aantal adviezen:
- Sta niet toe dat je kind door drugsgebruik andere afspraken of beloften niet nakomt. Denk aan taken in huis, op tijd thuiskomen en meedoen aan dingen die jullie als gezin samen doen.
- Sta niet toe dat je kind onder invloed aan het verkeer deelneemt. En ook niet dat je kind op andere manieren de wet overtreedt of overlast veroorzaakt.
- Geef kinderen geen extra geld als ze geld tekort komen omdat ze het aan drugs hebben uitgegeven.
- Regelmatig gebruik heeft natuurlijk risico’s. Kijk samen met je kind hoe hij of zij de risico’s zo klein mogelijk kan houden en kan voorkomen dat hij of zij verslaafd raakt. Kijk bijvoorbeeld op drugsenuitgaan.nl.
- Kijk ook naar je eigen gedrag. Als jij zelf niet goed met alcohol of drugs omgaat, is dat voor je kind ook moeilijker.
- Bespreek met andere ouders wat zij voor regels hebben. Kijk of jullie samen iets af kunnen spreken.
- De school van je kind heeft ook regels. Bijvoorbeeld afspraken als de klas op werkweek gaat of een reglement voor schoolfeesten. Steun de school hierin.
Op zoek naar advies of hulp?
Als je bezorgd bent over je kind, kan een persoonlijk advies fijn zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je kind drugs gebruikt of problemen heeft door drugsgebruik. Bel of chat dan met de Drugs Infolijn of met een instelling voor verslavingszorg in jouw regio. En kijk samen welke aanpak het beste bij jou en je kind past.
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.