Mijn kind wil naar een feest of festival
Gaat jouw zoon of dochter binnenkort voor het eerst naar een feest of festival? Dan is het goed om een paar afspraken met elkaar te maken. Doe dat het liefst op een rustig moment. Dus niet als je kind nét klaar staat om naar het feest te vertrekken. Lees deze 10 tips!
10 tips voor afspraken voor een feest of festival
1. Tot hoe laat mag je puber naar een feest?
Spreek af tot hoe laatje kind blijft. Later in de avond of nacht is het minder veilig op straat. En het alcohol- en drugsgebruik van andere uitgaanders neemt ook toe in de loop van de nacht. Het is slim om een half uur extra in te bouwen, bijvoorbeeld voor als er een jas of fietssleutel kwijt is.
2. Hoe vaak mag je kind naar een festival?
Als het de eerste keer goed is gegaan kun je daarna samen bespreken hoe vaak je kind naar een feest of festival mag. Feesten en festivals kunnen een prima vrijetijdsbesteding zijn. Tijd met vrienden doorbrengen is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van pubers. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om het leuk met elkaar te hebben. Op de meeste dancefestivals mogen kinderen onder de 18 trouwens niet naar binnen. Je kunt dit vooraf checken.
3. Hoe komt je kind naar huis na het feest?
Maak afspraken over het vervoer naar huis. Haal jij je kind op of komt het zelf naar huis? Fietst je kind samen met anderen? Bespreek wat belangrijker is: op tijd thuis zijn of niet alleen naar huis fietsen.
4. Even melden bij thuiskomst
Spreek af dat je kind zich even meldt bij thuiskomst, ook als jij al in bed ligt. Dan weet je dat je kind weer veilig thuis is. En je kunt hem of haar ook even in de ogen kijken.
“Ik moest me altijd melden bij mijn moeder na het stappen, ook als ik heel laat thuiskwam. Dat vond ik soms wel kinderachtig. Maar ik wist wel dat ze anders niet lekker kon slapen en dat vond ik stiekem ook wel lief.”
(Loubna, dochter van 23 jaar)
5. Roken, vapen, alcohol en drugs
Maak afspraken over roken, vapen, alcohol- en drugsgebruik. Op festivals en feesten worden soms drugs gebruikt. Praat hierover met je kind.
Wij adviseren om voor roken, vapen, alcohol en drugs de NIX18afspraak te maken: niet doen voor je 18 bent. Lees ook de 7 opvoedtips.
“Mijn jongste zoon gaat naar festivals en vertelde dat zijn vrienden daar ook pilletjes nemen, daar schrok ik wel van. En ik twijfelde of ik er iets mee moest naar de ouders van die vrienden.”
(Diane, moeder van twee zoons van 18 en 22 jaar)
6. Lastige situaties
Bespreek vooraf een paar lastige situaties die kunnen ontstaan. Het helpt als je kind hier alvast over nadenkt. Voorbeelden: Wat kan je doen als je een drankje of pilletje aangeboden krijgt? Wat doe je als je vriendin haar jas kwijt is als jullie naar huis willen?
7. Altijd bellen
Vertel je kinderen dat ze je altijd mogen bellen. Ook als ze zich onveilig of niet lekker voelen en opgehaald willen worden. Ook midden in de nacht. En zorg dat je goed bereikbaar bent.
8. Samen uit, samen thuis
Dit is een mooie afspraak. Als je met een groep vrienden uitgaat, let dan goed op elkaar.
9. Niet lekker of ziek
Bespreek wat je kind kan doen als een vriend of vriendin zich niet lekker voelt of ziek wordt. Het helpt om een rustige plek op te zoeken. Je kunt iemand proberen gerust te stellen. Ook water of iets zoets te eten of te drinken geven kan helpen (geen alcohol). Op veel grote festivals zijn gratis waterpunten. Je kunt ook altijd even samen bij de EHBO-post langsgaan.
10. In geval van nood
Leg uit wat je moet doen in geval van nood, bijvoorbeeld als iemand bewusteloos raakt. Leg de persoon dan op de zij en zorg dat er niks in de mond zit. Waarschuw de EHBO of bel 112.
Goed om te weten: ook als de oorzaak drugsgebruik is, kan je altijd hulp halen. Het is niet strafbaar om drugs te gebruiken.
Leg je zorgen uit
Neem genoeg tijd om samen na te denken over deze afspraken. En leg ook uit wat jouw zorgen zijn. Dat maakt het makkelijker voor kinderen om ze te begrijpen. De meeste pubers begrijpen best dat ouders afspraken willen maken, al vinden ze dat niet altijd leuk.
Je kind zal misschien ook zeggen dat anderen wél alles mogen. Praat daarom ook eens met andere ouders. Zijn jullie regels inderdaad zo streng? De meeste ouders hebben dezelfde vragen en problemen. Het kan helpen om ervaringen uit te wisselen.
Houd elkaar aan de gemaakte afspraken
Als ouder haal je je kind op tijd op en zorg je dat je altijd bereikbaar bent. De kans is dan groter dat je puber zich ook aan zijn of haar afspraken houdt. Als jullie dat allebei doen, nemen jullie elkaar serieus.
Bespreek samen vooraf wat er gebeurt als je kind zich niet aan de afspraken houdt. Pubers begrijpen goed dat er gevolgen zijn als ze zich niet aan afspraken houden. Zorg dat een straf niet te lang duurt en te maken heeft met de afspraak. Denk bijvoorbeeld aan: volgend weekend niet uit mogen. En vergeet ook zeker niet je kind te belonen als het wél goed gaat.
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.