single.php
. . . Moet ik afspreken met mijn kinderen dat ze geen drugs gebruiken op een festival?

Moet ik afspreken met mijn kinderen dat ze geen drugs gebruiken op een festival?

Het is een goed idee om als ouder afspraken te maken met je kinderen over drugs. Het is belangrijk om op tijd met je kinderen over drugs te praten en ze ook duidelijk te vertellen hoe jullie er als ouders over denken.

Veel ouders maken met hun kinderen de afspraak van NIX18. Kinderen beloven dan dat ze voor hun 18e verjaardag niet roken, niks drinken en geen drugs gebruiken. 

Het is goed om het (ruim) van tevoren te hebben over het festival (met wie ga je, welke bands spelen er, hoe ga je er naar toe?). Vragen en afspraken over drugs horen daar dus ook bij. Bij uitgaan horen spelregels. Deze kun je het beste op een rustig moment (dus niet als je kind net klaar staat om naar het feestje te vertrekken) met elkaar vaststellen of bespreken. Afspraken maken over uitgaan, kan helpen voorkomen dat je kind in aanraking of in problemen komt met drugs. Hier vind je een aantal praktische tips van andere ouders en experts.

  • Spreek af hoe vaak je kind uit mag gaan. Als jongeren erg veel tijd alleen met leeftijdsgenoten zijn, is de kans groter dat ze drugs (gaan) gebruiken.
  • Speek af tot hoe laat je kind uit mag gaan. Later is het niet alleen minder veilig op straat. Het drugsgebruik neemt ook toe in de loop van de nacht.
  • Spreek af hoe je kind thuis komt (en wat is belangrijker: op tijd thuis, of niet alleen naar huis fietsen?)
  • Maak afspraken over bezoek aan festivals en dance evenementen. Op veel dance evenementen en festivals worden drugs gebruikt. Wil je kind graag naar een festival, verdiep je dan in de muziekstijl en het publiek. Dat vertelt je vaak veel over het drugsgebruik. De meeste dance evenementen zijn overigens niet toegankelijk voor minderjarigen.
  • Spreek af dat je kind zich meldt als het weer thuis is na een avond uit. Dan weet je dat het veilig thuis is gekomen en kun je het even in de ogen kijken.
  • Vertel je kind dat het je altijd mag bellen als het zich onveilig of niet lekker voelt en opgehaald wil worden. Ook midden in de nacht. Zorg dan wel dat je ook bereikbaar bent.
  • ‘Samen uit, samen thuis’ is de afspraak. Druk je kind op het hart dat je op elkaar let als je samen uitgaat.
  • Bespreek van tevoren een aantal lastige situaties, zodat je kind hier alvast over nadenkt (Wat doe je als je vriendin haar jas kwijt is op het moment dat je naar huis wilt gaan? Wat kun je doen of zeggen als je een glas bier of pilletje aangeboden krijgt?)

Het helpt als je als ouder uitlegt wat je zorgen zijn. Wanneer er tijd en ruimte is om samen na te denken over de regels, geeft dat kinderen ook de mogelijkheid om je zorgen te begrijpen. De meeste pubers begrijpen best dat ouders regels stellen over uitgaan, al vinden ze dat niet altijd leuk. Bespreek jullie spelregels ook eens met andere ouders. Zijn jullie regels inderdaad zo streng? Andere ouders worstelen vaak met dezelfde vragen en problemen, het kan helpen om ervaringen uit te wisselen.

En tenslotte, houdt je kind aan de gemaakte afspraken. Als je dat doet, neem je jezelf als ouder en ook je puber serieus.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte worden gehouden over nieuws, tips en herkenbare situaties rondom de opvoeding van pubers? Volg dan @helderopvoeden op Facebook en Instagram.  

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven