Wat je als ouder moet weten over 3-MMC
3-MMC – ook wel ‘Poes’, ‘Miauw’ of ‘3m’ genoemd – is een designer drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest, zie bijvoorbeeld het bericht Ook minderjarigen aan verboden drug 3-MMC. “Het is normaal geworden”.
Is dit echt zo? Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoe komen jongeren eraan, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je met je kind hierover? In dit artikel lees je hier alles over.
Waarom is 3-MMC zo populair en waarom gebruiken mensen het?
Door berichten in de media kan het lijken alsof iedereen 3-MMC gebruikt, zelfs minderjarigen! Maar dat klopt niet. In de algemene Nederlandse bevolking ligt het gebruik onder minderjarigen op 2,2%. Het is dus heel normaal om géén 3-MMC te gebruiken. Het is wel zo dat onder bepaalde groepen het gebruik hoger ligt. Zo blijkt uit onderzoek onder uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar dat een derde de drug vorig jaar heeft gebruikt. In datzelfde onderzoek geven jongeren aan dat ze 3-MMC vooral gebruiken om meer energie te hebben en langer door te kunnen feesten, of uit nieuwsgierigheid. Het gebruik van 3-MMC brengt altijd risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, angstklachten en slapeloosheid. Bovendien kun je er verslaafd aan raken.
> Hier vind je meer informatie over de werking en risico’s van 3-MMC
Ik heb een zakje wit poeder gevonden in de jas van mijn kind. Wat is dit? Hoe ziet 3-MMC eruit?
3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. Ook komt het voor in pellets (pillen) of kristallen. Het poeder kan van alles zijn, bijvoorbeeld cocaïne of speed, maar ook waspoeder of poedersuiker. Aan de buitenkant is dit namelijk niet te zien. Met een drugstest is dit wel te testen. Maar je kunt je afvragen of dit slim is om te doen. Het beste is om in gesprek te gaan met je kind. Zeg dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is.
Is 3-MMC gevaarlijk? Kun je bijvoorbeeld verslaafd raken?
Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Het lijkt erop dat 3-MMC verslavender is dan andere drugs. Mensen die 3-MMC gebruiken hebben vaak een sterke ‘craving’. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken.
> Als je twijfelt of je kind verslaafd is kun je op deze pagina meer informatie vinden
Kan ik aan mijn kind zien dat hij/zij 3-MMC heeft gebruikt?
Je kunt dit het beste doen door het te vragen aan je kind. Ga in gesprek met elkaar. Dat werkt het beste op een rustig moment. Bijvoorbeeld tijdens het eten, een wandeling of tijdens een autorit. Sommige ouders willen bij hun kind een drugstest doen. Dat is mogelijk, maar niet altijd slim om te doen. Het is begrijpelijk dat je als ouder naar oplossingen zoekt als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Er bestaat een kans dat jullie relatie hierdoor slechter wordt. Jouw kind zal minder snel met je willen praten en komt misschien ook niet (meer) naar jou toe als er echt iets mis is.
> Lees hier meer over de signalen van drugsgebruik
Hoe praat je met je kind over 3-MMC?
Het helpt om je als ouder goed voor te bereiden op een gesprek over moeilijke onderwerpen. Weet waar je over praat. De kans dat een kind openheid van zaken geeft wordt meestal groter:
- Als je niet dreigt met straf.
- Als je open vragen stelt die niet te veroordelend klinken.
- Als je vooral je kind laat vertellen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld je zin te laten beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’
- Als je laat merken dat je je kind niet afwijst als er sprake is van drugsgebruik.
- Als je een goed moment uitkiest om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd of een slechte sfeer is.
- Als je interesse probeert te tonen voor je kind en zijn of haar ervaringen. Dit kun je doen zonder het experimenteren goed te keuren.
Het is mogelijk dat jouw kind van schrik alles direct gaat ontkennen. Je kunt dan voorstellen om een andere keer verder te praten. Je kunt ook de online cursus ‘Praten met uw kind’ doen. In deze (gratis) cursus leer je tips om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen. Want als je weet wat er echt aan de hand is, kun je vaak beter met het probleem omgaan.
Mijn kind gebruikt (regelmatig) 3-MMC: Wat kan ik doen?
Sommige kinderen gebruiken regelmatig drugs. Een deel van hen raakt in de problemen. Maar een ander deel functioneert wel en raakt niet verslaafd. Toch vinden de meeste ouders het niet prettig dat hun kind drugs gebruikt. Vaak helpt verbieden alleen niet meer. Wat kun je dan doen?
1. Houd contact met je kind
- Over 3-MMC of andere drugs praten met je kinderen lukt niet, als je geen goed contact hebt.
- Praat over dingen die belangrijk voor je kind zijn. Toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in hun leven. Probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid, alleen nog maar over drugs praat.
- Ook als je kinderen ouder worden en minder vaak thuis zijn is het goed om in contact te blijven. Weet waar ze zich mee bezig houden, wie hun vrienden zijn, met wie ze uitgaan, wat ze doen, hoe zo’n avond er uit ziet en hoe ze thuiskomen.
- Beloon positief gedrag. Dit kan bijvoorbeeld zijn als ze zich aan afspraken houden, goede inzet op school laten zien, anderen in het gezin helpen etc.
- Zorg ervoor dat je kind je in vertrouwen durft te nemen als het toch verslaafd lijkt te raken aan 3-MMC.
2. Informeer jezelf
- Goede informatie over de werking en risico’s van 3-MMC is te vinden op drugsinfo.nl. Dat kun je ook samen met je kind doen.
- Het gebruik van 3-MMC heeft altijd risico’s. Bekijk in ieder geval met je kind hoe hij/zij de risico’s zo veel mogelijk kan verkleinen.
- Behoefte aan persoonlijk advies? Je kunt contact opnemen met de Drugs Infolijn als je specifieke vragen hebt of het gebruik van je kind wilt bespreken.
3. Stel grenzen
- Als jouw kind al regelmatig 3-MMC gebruikt, heeft verbieden in de meeste gevallen weinig zin meer.
- Is je kind nog heel jong of verslavingsgevoelig? Dan werken duidelijke grenzen en afspraken nog wel.
- Als kinderen al gebruiken en ze niet willen stoppen, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: maximaal 1x per maand 3-MMC en alleen in het weekend. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Samen nadenken over afspraken zorgt ervoor dat je kind zich ook beter aan de afspraak houdt.
- Grenzen opzoeken en experimenteren hoort bij de pubertijd. Pubers proberen uit hoever ze kunnen gaan. Laat duidelijk weten wat jouw grens is.
- Een grens kan bijvoorbeeld zijn dat je kind door 3-MMC-gebruik afspraken niet nakomt. Bijvoorbeeld afspraken over taken in huis, een eindtijd, of het meedoen met gezinsuitjes.
- Geef je kind geen geld als hij/zij geld aan 3-MMC heeft uitgegeven, en daardoor in geldnood zit.
- Laat je kind niet deelnemen aan het verkeer onder invloed van 3-MMC.
> Hier vind je meer (algemene) opvoedtips
Waar kun je hulp vinden als je kind verslaafd is?
Bij een instelling voor verslavingszorg kun je professionele hulp en advies krijgen voor verschillende problemen. Problemen met alcohol en drugs, maar ook voor gokken, gamen of een afhankelijkheid aan medicijnen. Voor een behandeling heb je meestal een verwijzing van je huisarts nodig. Als je nog niet helemaal zeker bent of een behandeling goed aansluit kan je bellen met de instelling. Ook is het mogelijk om een adviesgesprek te krijgen. Dat kan meestal zonder verwijzing.
Hier vind je een instelling voor verslavingszorg bij jouw in de buurt. Op de pagina vind je een kaart met instellingen voor verslavingszorg in Nederland.
> Lees hier meer over hoe je het beste met iemand om kan gaan die verslaafd is