Wat je als ouder wilt weten over blowen
Blowen is het roken van hasj of wiet in een sigaret met tabak (een joint). De meeste kinderen blowen niet, maar krijgen er soms wel mee te maken op de middelbare school. De kans is groot dat jouw kind er al eens over heeft gehoord. Daarom is het goed om er op tijd met je kind over te praten.
Wat is hasj en wat is wiet?
Hasj en wiet komen van de hennepplant (cannabis sativa). In hasj en wiet zitten veel verschillende stoffen. De belangrijkste stof is THC, dat zorgt voor een high gevoel. Hasj of wiet wordt meestal gerookt in een joint: een sigaret met tabak gemengd met hasj of wiet. Dit wordt blowen genoemd. Hasj en wiet kunnen ook gegeten worden, bijvoorbeeld in een cake (spacecake).
Hasj en wiet zijn gemaakt van dezelfde plant. Hasj is gemaakt van de hars uit die plant. Het wordt samengeperst tot donkerbruine blokjes. Wiet is gemaakt van gedroogde bloemknoppen. Het ziet eruit als gedroogde kruiden. Beide zitten vaak in een klein plastic zakje.
Wat zijn de effecten van blowen?
Van hasj en wiet kan iemand high of stoned worden. Het geeft een vrolijk en ontspannen gevoel. De zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) werken anders en ook het gevoel voor tijd en ruimte kan veranderen.
Hasj of wiet begint een paar minuten na het roken van de joint te werken. Het effect duurt 3 tot 6 uur. Spacecake gaat pas werken na 1 à 2 uur. Het effect van spacecake duurt 4 tot 12 uur en kan veel heftiger en intenser zijn dan bij roken. Dit kan verkeerd vallen waardoor iemand ziek of angstig wordt (een ‘bad trip’).
Hoe meer THC er in hasj of wiet zit, hoe sterker de effecten. Ook bij jongeren, vrouwen en dunne mensen kunnen de effecten soms sterker zijn.
Lees meer over de werking en effecten van hasj en wiet op drugsinfo.nl.
Hoeveel jongeren blowen?
Hoeveel jongeren blowen?
In 2023 had 8,5% van de leerlingen van de middelbare school tussen 12 en 16 jaar ooit geblowd. Dat is ongeveer 1 op de 12 leerlingen. 7% gebruikte in het afgelopen jaar hasj of wiet en 4,4% deed dit in de afgelopen maand. Hasj/wiet is daarmee de meest gebruikte drug onder scholieren. Leerlingen van het vwo hebben minder ervaring met hasj en wiet dan leerlingen van andere schooltypes.
Lees ook: Waarom sommige jongeren drugs gaan uitproberen.
Wat zijn de risico’s van blowen op jonge leeftijd?
Het gebruik van hasj en wiet heeft voor iedereen risico’s. Maar voor jongeren zijn de risico’s groter. Blowen kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren. De hersenen van pubers blijven zich ontwikkelen tot ongeveer het 24ste jaar. Het is dus verstandig om tot die tijd niet te blowen.
Andere risico’s:
- Pubers zijn extra gevoelig voor beloning. Hasj en wiet zorgen voor een belonend effect in de hersenen. Dit maakt dat uitproberen meestal niet bij één keer blijft. Ook is de kans dat je kind verslaafd raakt groter als hij of zij al vroeg begint met blowen.
- Mentale problemen kunnen erger worden door blowen. Voorbeelden van dit soort problemen zijn paniekaanvallen of in ernstige gevallen schizofrenie. Dit is een hersenziekte waarbij je last hebt van psychoses en dingen ziet of hoort die er niet zijn. Blowen kan ook angstaanvallen, depressies of andere mentale problemen uitlokken. Heeft iemand in de familie wel eens een psychose gehad? Dan hebben je kinderen ook meer kans op een psychose na het blowen.
In het algemeen geldt: hoe jonger iemand begint, hoe vaker iemand blowt en hoe sterker de hasj of wiet, hoe groter de kans op een psychose of schizofrenie. - Uit onderzoek weten we dat blowen negatieve gevolgen kan hebben voor de schoolprestaties. Jongeren die regelmatig blowen spijbelen vaker, zijn minder gemotiveerd en doen het minder goed op school.
- Als iemand langere tijd achter elkaar blowt, kan dat invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die blowen minder initiatief tonen en minder snel ergens uit zichzelf mee beginnen. Ook houden ze dingen minder goed vol en doen ze minder moeite om een bepaald doel te halen. Jongeren die blowen leren minder goed omgaan met problemen. Hierdoor komen ze minder ver het leven dan jongeren die niet blowen.
Hoe herken je gebruik van hasj en wiet?
Je kunt vaak wel merken of je kind heeft geblowd, zeker als dat kort geleden is.
Signalen van gebruik van hasj en wiet
- Je kind ruikt naar cannabisrook.
- Je kind doet anders dan normaal (is meer ontspannen, minder geïnteresseerd, vrolijker of juist slomer).
- Je kind heeft rode ogen.
- Je kind kan zijn of haar aandacht er niet zo goed bij houden en vergeet dingen sneller, bijvoorbeeld iets wat iemand net gezegd heeft.
Sommige veranderingen in gedrag kunnen ook komen door puberteit, verliefdheid of andere emoties. Maar als jouw puber vaak en veel blowt zijn er meestal wel duidelijkere verandering in het gedrag te zien zoals:
- Je kind neemt weinig initiatief en begint minder vaak zelf ergens mee.
- Je kind is minder enthousiast over dingen die hij of zij eerst wel leuk vond.
- Je kind spijbelt van school en blijft ook weg bij andere afspraken.
Lees ook: zo kom je erachter of een kind drugs gebruikt.
Praat met je kind over blowen
Het beste is om met elkaar te praten. Maak je je zorgen of denk je dat je kind geblowd heeft? Vraag dan eens wat je kind weet over hasj en wiet en of hij of zij het wel eens heeft gezien. Vraag ook wat hij of zij daarvan vindt. Bespreek samen hoe je nee kunt zeggen als je denkt dat je kind dat nodig heeft.
In deze video zie je twee manieren om te praten met je kind over blowen.
Zeg duidelijk dat je niet wilt dat je kind drugs gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat het werkt als ouders grenzen stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e’.
Zorg dat je kind ook begrijpt waarom je die grens stelt. Drugsgebruik heeft altijd risico’s en pubers zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Niet gebruiken is dus het beste advies!
Lees ook deze tips voor een goed gesprek.
Mijn kind blowt, wat kan ik doen?
Als kinderen al zijn begonnen met drugs gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer. Maar je kunt wel afspraken maken over het gebruik. Bijvoorbeeld over hoeveel en hoe vaak je kind blowt.
Wijs je kind op websites die advies geven om de risico’s van gebruik kleiner kan maken, zoals drugsenuitgaan.nl. Je kunt ook samen deze website bekijken. Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar blijven praten, hoe lastig dat misschien ook is. Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan, ook als je kind iets doet waar jij misschien niet achter staat.
Lees meer tips voor als je kind al experimenteert met drugs.
Waar vind ik advies en hulp?
Als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind blowt of problemen heeft door gebruik van wiet of hasj, kan je persoonlijk advies krijgen. Bel, mail of chat dan met de Drugs Infolijn of met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.
Meer weten over gebruik van andere middelen?
- Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC
- Wat je als ouder wilt weten over XTC
- Wat je als ouder wilt weten over lachgas
- Informatie over andere drugs zoals ketamine of speed: drugsinfo.nl
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.