Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC
3-MMC is een drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Omdat het een relatief nieuwe drug is, wordt het ook wel een designerdrug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Het is ook bekend als ‘Poes’, ‘Miauw’ of ‘3m’. Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoeveel jongeren gebruiken het, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je er met je kind over?
Hoeveel jongeren gebruiken 3-MMC en waarom?
Door berichten op tv en internet en in de kranten kan het lijken alsof veel jongeren 3-MMC gebruiken, zelfs jongeren onder de 18 jaar. (Zie bijvoorbeeld Ook minderjarigen aan verboden drug 3-MMC: ‘Het is normaal geworden’). Maar dit klopt niet: maar 2,2% van de jongeren onder de 18 jaar in Nederland gebruikt het. Het is dus juist heel normaal om géén 3-MMC te gebruiken.
In sommige groepen wordt 3-MMC wel meer gebruikt. In de groep mensen van 16 tot 35 jaar die graag uitgaan heeft 1 op de 3 deze drug wel eens gebruikt. Ze geven aan dat ze 3-MMC vooral gebruiken om meer energie te hebben en langer door te kunnen feesten, of omdat ze nieuwsgierig zijn.
Lees meer over de effecten van 3-MMC en over designerdrugs. En lees ook waarom sommige jongeren drugs gaan gebruiken.
Ik heb een zakje wit poeder gevonden in de jas van mijn kind. Is dit 3-MMC?
Een zakje wit poeder kan van alles zijn, bijvoorbeeld cocaïne of speed, maar ook waspoeder of poedersuiker. Aan de buitenkant is dit niet te zien. 3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig, wit poeder. Ook komt het voor in pellets (pilletjes) of kristallen. Je kunt het beste aan je kind te vragen wat het is. Zeg dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is.
Is 3-MMC gevaarlijk? Kan je er verslaafd aan raken?
Het gebruik van 3-MMC brengt altijd risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, angstklachten en slapeloosheid. En je kan aan 3-MMC verslaafd raken. Het lijkt erop dat het zelfs verslavender is dan andere drugs. Mensen die 3-MMC gebruiken hebben vaak sterke ‘cravings’. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of om steeds meer te gebruiken.
Drugsgebruik heeft altijd risico’s en pubers zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. We raden gebruik van 3-MMC door jongeren sterk af. Uit onderzoek blijkt dat het werkt als ouders grenzen te stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt.
Kan ik aan mijn kind zien of hij of zij 3-MMC heeft gebruikt?
Het is moeilijk om 3-MMC gebruik te herkennen. 3-MMC zorgt voor een blij gevoel en voor meer energie en zelfvertrouwen, maar verder zie je weinig aan iemand. Als je denkt dat je kind 3-MMC gebruikt, vraag het dan. Doe dit op een rustig moment, als de sfeer goed is.
Testen of niet?
Sommige ouders willen een drugstest bij hun kind doen. Dat kan, maar het is niet altijd slim om dit te doen. Natuurlijk zoek je als ouder naar oplossingen als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Jullie relatie kan hier slechter door worden. En misschien komt je kind dan ook minder makkelijk naar jou toe als er echt wat aan de hand is.
Lees ook: zo kom je erachter of je kind drugs gebruikt.
Hoe praat ik met mijn kind over 3-MMC?
Het helpt om je goed voor te bereiden op dit gesprek. Weet waar je over praat.
Met deze tips wordt de kans dat je kind eerlijk antwoord geeft groter.
- Zorg dat je weet wat 3-MMC is en wat de effecten zijn.
- Kies een goed moment uit om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd is of een slechte sfeer.
- Dreig niet met straf.
- Stel open vragen en oordeel niet.
- Toon interesse voor je kind en laat je kind vooral zelf vertellen. Het helpt als je je zin laat beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’
- Toon begrip als je erachter komt dat je kind toch drugs heeft geprobeerd. Maar geef wel aan dat jij het er niet mee eens bent.
Lees meer tips voor een goed gesprek en lees ook waarom sommige jongeren drugs gaan gebruiken.
Het kan zijn dat je kind schrikt en direct alles ontkent. Je kunt dan voorstellen om een andere keer verder te praten. Je kunt ook de online cursus ‘praten met je kind’ doen. Deze (gratis) cursus gaat over praten over moeilijke onderwerpen en het oplossen van ruzies.
Mijn kind gebruikt 3-MMC, wat kan ik doen?
Als kinderen al zijn begonnen met drugs gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer. Als je kind niet wil stoppen, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: maximaal 1x per maand 3-MMC en alleen in het weekend. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Samen nadenken over afspraken zorgt ervoor dat je kind zich ook beter aan de afspraken houdt.
Laat duidelijk weten wat jouw grens is. Een grens kan bijvoorbeeld zijn dat je kind zich door 3-MMC-gebruik niet houdt aan afspraken in het gezin. Of dat je niet wilt dat het onder invloed op de fiets of scooter stapt.
Wijs je kind op websites die advies geven om de risico’s van gebruik kleiner kan maken, zoals drugsenuitgaan.nl. Je kunt ook samen deze website bekijken. Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar blijven praten, hoe lastig dat misschien ook is. Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan, ook als je zoon of dochter iets doet waar jij misschien niet achter staat.
Lees meer tips voor als je kind al experimenteert met drugs.
Waar vind ik advies en hulp?
Als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind problemen heeft door 3-MMC-gebruik, kan je persoonlijk advies krijgen. Bel of chat dan met de drugsinfolijn of met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.
Meer weten over gebruik van andere middelen?
- Wat je als ouder wilt weten over blowen
- Wat je als ouder wilt weten over XTC
- Wat je als ouder wilt weten over lachgas
- Informatie over andere drugs zoals ketamine of speed: drugsinfo.nl
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.