Hoe kun je drugsgebruik herkennen bij je kind?
Pubers zijn niet altijd eerlijk over wat ze doen. Het kan dus best zijn dat jij niet zeker weet of jouw kind weleens drugs heeft gebruikt. Sommige ouders willen weten hoe ze hier achter kunnen komen. Moet je letten op rode ogen of vreemd gedrag? Of kan je een drugstest gebruiken? Lees meer over signalen die op drugsgebruik kunnen wijzen en waarom wij testen geen goed idee vinden.
Vraag aan je kind of hij of zij drugs heeft gebruikt
De allerbeste manier om erachter te komen of je kind drugs gebruikt, is door het gewoon te vragen. Stel je vragen in een open gesprek. Luister zonder oordeel. Dan is de kans groter dat kinderen eerlijk praten over drugsgebruik.
Nog een paar tips:
- Kies een goed moment: bijvoorbeeld tijdens het eten, een wandeling of een autorit. En liever niet als er weinig tijd is of als er veel afleiding is. Zorg voor rust en een prettige sfeer.
- Praat zelf niet te veel, maar vraag wat je zoon of dochter er van vindt of weet.
- Probeer de mening van je kind te respecteren, ook als die anders is dan die van jou.
Lees ook deze 3 gesprekstips.
Wat zijn signalen van drugsgebruik?
Hoe kun je zien dat je kind iets heeft gebruikt? Soms kun je dat zien aan rode ogen, grote of juist kleine pupillen. Of je merkt dat je kind zich ineens anders gedraagt dan anders. Maar deze signalen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Ander gedrag kan bijvoorbeeld komen door de puberteit of misschien is er iets vervelends gebeurd op school of met vrienden.
Ga daarom altijd in gesprek met je kind als je je zorgen maakt. Zeg wat je ziet en vraag je zoon of dochter hoe dit zou kunnen komen.
Bekijk ook eens deze video met tips om signalen van drugsgebruik te herkennen.
Waar je als ouders op kunt letten
- Je puber doet ineens anders dan anders. Hij of zij praat bijvoorbeeld veel meer, wat kan komen door XTC of 3-MMC. Of je kind is juist slomer (wiet) of het durft opeens meer (alcohol).
- Je puber heeft duidelijke stemmingswisselingen.
- De vriendenkring van je puber verandert en hij of zij neemt de nieuwe vrienden of vriendinnen niet mee naar huis.
- Je puber spijbelt van school.
- Opeens is je puber erg moe en bleek.
- Je puber slaapt slecht, is verdrietig of angstig.
- Vroeger wist je precies wat je kind bezighield, maar nu heb je het gevoel dat je puber niet met je wil praten en je uit de weg gaat.
- Je puber gaat liegen.
- Het eetgedrag van je zoon of dochter verandert. De kast met koekjes is elke keer leeg. Of je kind heeft opeens juist geen honger meer.
- Je puber heeft áltijd te weinig geld.
- Je komt dingen tegen op de kamer of in de zakken van je kind, bijvoorbeeld vloeitjes, tipjes of drugszakjes.
- Je kind heeft iets rusteloos over zich. Hij of zij doet niet meer mee in het gezin en maakt een afwezige indruk.
- Als je er iets over zegt, wordt je kind boos.
Meer weten over gebruik van specifieke drugs?
- Wat je als ouder wilt weten over blowen
- Wat je als ouder wilt weten over XTC
- Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC
- Wat je als ouder wilt weten over lachgas
- Informatie over andere drugs zoals ketamine of speed: drugsinfo.nl
Kinderen op drugs testen? Liever niet!
Sommige ouders willen er met een drugstest achter komen wat hun kind heeft gebruikt. Het is begrijpelijk dat je hier aan denkt als je je zorgen maakt. Maar toch raden wij dat af. De nadelen van testen kunnen groter zijn dan de voordelen.
Nadelen van testen
- Een drugstest kan wantrouwen wekken. Je kind kan denken dat jij hem of haar niet vertrouwt. Hierdoor kan jullie relatie slechter worden. Je zoon of dochter zal dan misschien ook minder snel met jou komen praten als er echt iets mis is.
- De uitslag van thuis-drugstesten klopt niet altijd. Urine- en zweettesten, die je online kunt kopen, kunnen een vals positieve uitslag geven. Je kind wordt dan beschuldigd van drugsgebruik terwijl het niets gebruikt heeft. Als je toch – liefst samen met je kind – besluit een test te laten afnemen, kun je dit beter door de huisarts laten doen.
- Zelfs bij een betrouwbare test kun je je afvragen of testen wel een goed idee is. Als het resultaat positief is (er is gebruikt) weet je alleen dat je kind kort geleden een keer drugs gebruikt heeft. Maar je weet nog steeds niet hoeveel en hoe vaak je kind gebruikt heeft. En ook niet waarom je kind heeft gebruikt. Bij een negatieve testuitslag (er is niet gebruikt) heb je ook nog geen zekerheid. Sommige drugs zijn maar enkele dagen meetbaar in urine. Het kan dus zijn dat er in de dagen vlak voor de test niet is gebruikt, maar vier dagen eerder wel.
- En wat doe je als de uitslag van de test negatief is maar je nog steeds signalen van drugsgebruik ziet?
- Misschien heeft je kind wel een middel gebruikt waarop je niet getest hebt.
- Kan een drugstest je geruststellen? En zo ja, hoelang ga je dan door met testen? Een half jaar, één, twee of vijf jaar?
Wat doe je als je drugsgebruik bij je kind ontdekt?
Veel ouders zijn alleen maar bezig met het zoeken naar signalen van drugsgebruik. Maar ze weten niet goed wat ze moeten doen als ze inderdaad iets ontdekken. Bedenk daarom vooraf hoe je dit met je kind gaat bespreken. Bedenk ook wat je gaat doet als je kind ontkent.
Als pubers bang zijn voor een negatieve reactie van hun ouders, kan het zijn dat ze hun drugsgebruik verzwijgen of ontkennen. Je zoon of dochter verwacht misschien dat je schrikt, kwaad wordt, teleurgesteld bent of je onnodig zorgen gaat maken. Probeer daarom geen verwijten te maken of boos te worden.
Het is vooral belangrijk om te blijven praten met je kind. Je kunt ook vooraf bedenken welk doel je wilt bereiken met het gesprek. Een doel kan bijvoorbeeld zijn: het stellen van een duidelijke regel over het drugsgebruik.
Lees ook: Mijn kind experimenteert met drugs.
Meer Helderopvoeden
Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.