Helderopvoeden.nl https://www.helderopvoeden.nl/ Tue, 25 Mar 2025 17:56:01 +0000 nl-NL hourly 1 https://e8u72airhqd.exactdn.com/wp-content/uploads/2020/04/Favicons_helderopvoeden.png?strip=all&lossy=1&resize=32%2C32&ssl=1 Helderopvoeden.nl https://www.helderopvoeden.nl/ 32 32 Mijn kind experimenteert met drugs, wat kan ik doen? https://www.helderopvoeden.nl/drugs/mijn-kind-experimenteert-met-drugs Wed, 19 Mar 2025 14:40:21 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23543 De meeste ouders hopen dat hun kind nooit aan drugs zal beginnen. Toch hoort het bij de puberteit om dingen uit te proberen. Soms levert dat problemen op, maar meestal is het maar een fase. Het is wel belangrijk dat je er met je zoon of dochter over praat en samen afspraken maakt. 

The post Mijn kind experimenteert met drugs, wat kan ik doen? appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Mijn kind experimenteert met drugs, wat kan ik doen?

De meeste ouders hopen dat hun kind nooit aan drugs zal beginnen. Toch hoort het bij de puberteit om dingen uit te proberen. Soms levert dat problemen op, maar meestal is het maar een fase. Het is wel belangrijk dat je er met je zoon of dochter over praat en samen afspraken maakt. 

Je hebt meer invloed dan je denkt

Ouders denken vaak dat ze geen invloed hebben op wat hun puber doet: ‘Ze luisteren toch niet’. Maar als ouder heb je meer invloed dan je denkt. Jouw mening is nog steeds belangrijk en pubers hebben behoefte aan duidelijkheid. 

Pubers doen soms domme dingen, omdat ze de gevolgen van hun keuzes nog niet goed kunnen overzien. Dat hoort bij het volwassen worden. Pubers leren door grenzen uit te proberen. Als ouder kun je je kinderen helpen om te leren van de fouten die ze daarbij soms maken. Het is belangrijk dat jij grenzen aan blijft geven, ook al gaat je kind er overheen. Want als kinderen niet weten waar de grens ligt, dan weten ze ook niet wanneer ze er overheen gaan.

Lees meer over de werking van het puberbrein.

Zorg dat je zelf genoeg weet over drugs

Zorg dat je genoeg weet over de gevaren en effecten van verschillende drugs. Want dan wordt een gesprek hierover makkelijker. Op drugsinfo.nl vind je meer informatie over verschillende drugs, hoe ze werken en wat de gevaren zijn. 

Handige dingen om te weten over drugs

  • Veilig gebruik van drugs bestaat niet. Aan elke drug zitten risico’s. Dat geldt voor iedereen. Maar als je jong bent loop je extra risico’s, omdat je hersenen nog in ontwikkeling zijn.
  • Een keertje proberen lijkt misschien niet zo erg. Maar daarna is de drempel wel minder hoog om het nóg een keer te doen.
  • Jongeren denken soms dat iedereen wel eens blowt of een pilletje gebruikt. Zeker als dit in hun vriendengroep gebeurt. Maar dit is niet waar. De meeste jongeren gebruiken nooit drugs.
  • Iedereen is anders, dus de effecten van drugs zijn ook bij iedereen anders. Het maakt bijvoorbeeld uit hoe groot je bent en of je een man of een vrouw bent. Je kind loopt ook extra risico als verslaving of mentale problemen in jullie familie voorkomen.

Bekijk ook:

Kies een goed moment om te praten

Praten over een moeilijk onderwerp lukt beter als je een goed moment kiest. Een moment waarop je tijd en aandacht hebt en weinig afleiding, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of autorit. Het is ook belangrijk dat je puber zich niet gedwongen voelt om iets te vertellen. Probeer niet te snel te oordelen en stel vooral veel vragen. 

“Het is belangrijk om een goed moment te kiezen, bijvoorbeeld als je in het bos loopt met de hond. Niet zo aan tafel. En ook om eerst af te koelen bij heftige momenten of als je hoog in je emotie zit”
(Diane, moeder van twee zoons van 18 en 22 jaar)

Tips voor het gesprek

  • Vraag je kind wat hij of zij weet over drugs. En praat samen over de voordelen en nadelen van drugsgebruik. Zorg dat je zelf genoeg weet. En overdrijf de risico’s niet. 
  • Vertel je kind dat je het idee hebt dat hij of zij al eens drugs heeft gebruikt. Vraag je kind daarna eerst of dit klopt. Als het klopt, vraag dan verder zonder te oordelen. Waarom heb je drugs gebruikt? Wat voelde je? Wat vond je ervan? 
  • Door open vragen te stellen en goed te luisteren voelt je kind zich gehoord. Vaak is er dan ook ruimte om de risico’s samen te bespreken.
  • Laat je kind vooral zelf vertellen. Laat je zin eens beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’.  

Lees ook deze tips voor een goed gesprek en bekijk de video Met je kind praten over XTC: twee situaties. In deze video zie je eerst hoe een gesprek fout kan lopen. De moeder beschuldigt haar dochter en verbiedt haar om uit te gaan. Er volgt een flinke ruzie. In het tweede deel van de video zie je hoe het beter kan.

Maak afspraken met elkaar

  • Verbieden kan helpen als het ging om een of twee keer uitproberen. Leg dan duidelijk uit waarom je niet wilt dat je kind verder experimenteert. Is jouw puber al langer aan het experimenteren? Dan werkt verbieden waarschijnlijk niet meer. Je kunt dan wel afspraken maken over het gebruik. Sommige ouders spreken bijvoorbeeld af dat hun kind alleen mag blowen in het weekend. Je kunt ook afspreken dat school en thuis er niet onder mogen lijden.
  • Maak ook afspraken over uitgaan. Spreek bijvoorbeeld af hoe laat je kind thuiskomt en hoe vaak je kind uitgaat. Spreek ook af dat je zoon of dochter zich altijd even bij je meldt na het uitgaan. Lees ook: naar een feest of festival.
  • Ook voor oudere kinderen blijven duidelijke regels belangrijk. Zelfs als je het gevoel hebt dat het helemaal geen zin meer heeft. Kinderen nemen jullie regels in hun achterhoofd altijd mee.

Lees ook de opvoedtips voor ouders met pubers.

Mijn kind gebruikt regelmatig drugs, wat nu?

Sommige kinderen gebruiken regelmatig drugs. Dit geeft niet altijd problemen en niet ieder kind raakt direct verslaafd. Maar er zijn altijd risico’s, dus praat er in elk geval altijd samen over. Verbieden helpt soms niet meer, maar er is veel wat je wel kunt doen.

Blijf in contact met elkaar

  • Wees geïnteresseerd en vraag naar de grote en kleine gebeurtenissen in hun leven. Blijf dit ook doen als je kinderen ouder worden en minder vaak thuis zijn. Zorg dat je weet wat hen bezighoudt en wie hun vrienden zijn. En met wie ze uitgaan, wat ze doen en hoe ze thuiskomen. Probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid alleen nog maar over drugs praat.
  • Heb je het idee dat je kind meer of andere drugs is gaan gebruiken? Of heb je het gevoel dat hij of zij verslaafd aan het raken is? Spreek hem of haar erop aan. Laat weten dat je je zorgen maakt en dat je kind altijd bij je terecht kan.
  • Zorg ervoor dat je kind je in vertrouwen durft te nemen.

Streng straffen? Beter niet!

Drugsgebruik negeren heeft geen zin, maar ook streng straffen helpt vaak niet. De kans is groot dat je kind het dan stiekem gaat doen. Het is beter om samen afspraken te maken. En bedenk ook samen wat er gebeurt als je kind zich niet aan de afspraken houdt. 

Als je toch straft, let er dan op dat de straf niet te lang duurt. En kies een straf die te maken heeft met de afspraak die misging. Komt je kind bijvoorbeeld te laat thuis? Dan is een passende straf dat hij of zij het volgende weekend niet uit mag.

Nog twee tips:

  • Wees niet bang voor ruzie. Dit hoort bij opgroeien en opvoeden. Kinderen leren van ruzies hoe ze lastige situaties kunnen oplossen. 
  • Vergeet niet om goed gedrag te belonen. Vertel hoe fijn je het vindt dat je zoon of dochter zich aan een afspraak heeft gehouden. En geef een complimentje als het goed gaat op school of als je kind iemand heeft geholpen.

Blijf grenzen aangeven en afspraken maken

Het hoort bij de leeftijd om over grenzen heen te gaan. Pubers proberen uit hoe ver ze kunnen gaan. Daarom is het extra belangrijk dat jij duidelijk bent. We geven een aantal adviezen:

  • Sta niet toe dat je kind door drugsgebruik andere afspraken of beloften niet nakomt. Denk aan taken in huis, op tijd thuiskomen en meedoen aan dingen die jullie als gezin samen doen.
  • Sta niet toe dat je kind onder invloed aan het verkeer deelneemt. En ook niet dat je kind op andere manieren de wet overtreedt of overlast veroorzaakt.
  • Geef kinderen geen extra geld als ze geld tekort komen omdat ze het aan drugs hebben uitgegeven.
  • Regelmatig gebruik heeft natuurlijk risico’s. Kijk samen met je kind hoe hij of zij de risico’s zo klein mogelijk kan houden en kan voorkomen dat hij of zij verslaafd raakt. Kijk bijvoorbeeld op drugsenuitgaan.nl.
  • Kijk ook naar je eigen gedrag. Als jij zelf niet goed met alcohol of drugs omgaat, is dat voor je kind ook moeilijker.
  • Bespreek met andere ouders wat zij voor regels hebben. Kijk of jullie samen iets af kunnen spreken.
  • De school van je kind heeft ook regels. Bijvoorbeeld afspraken als de klas op werkweek gaat of een reglement voor schoolfeesten. Steun de school hierin.

Op zoek naar advies of hulp?

Als je bezorgd bent over je kind, kan een persoonlijk advies fijn zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je kind drugs gebruikt of problemen heeft door drugsgebruik. Bel of chat dan met de Drugs Infolijn of met een instelling voor verslavingszorg in jouw regio. En kijk samen welke aanpak het beste bij jou en je kind past. 

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post Mijn kind experimenteert met drugs, wat kan ik doen? appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
5 redenen waarom sommige jongeren drugs gebruiken https://www.helderopvoeden.nl/drugs/5-redenen-waarom-sommige-jongeren-drugs-gebruiken Wed, 19 Mar 2025 14:16:29 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23528 Waarom beginnen jongeren eigenlijk met roken, terwijl het eerste trekje eigenlijk echt vies is? En waarom gaan sommige jongeren alcohol drinken of drugs uitproberen? Daar zijn verschillende oorzaken voor. We geven vijf redenen waarom ook jouw puber misschien wel eens drugs wil proberen.

The post 5 redenen waarom sommige jongeren drugs gebruiken appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
5 redenen waarom sommige jongeren drugs gebruiken

Waarom beginnen jongeren eigenlijk met roken, terwijl het eerste trekje eigenlijk echt vies is? En waarom gaan sommige jongeren alcohol drinken of drugs uitproberen? Daar zijn verschillende oorzaken voor. We geven vijf redenen waarom ook jouw puber misschien wel eens drugs wil proberen.

1. Groepsdruk

Met stip op 1 staat groepsdruk. Pubers zijn bezig te ontdekken wie ze zijn en willen heel graag ergens bij horen. Vrienden hebben is erg belangrijk en je puber wil ze zeker niet kwijtraken. 

Als hun vrienden hen iets aanbieden, bijvoorbeeld een sigaret of vape, is het voor pubers best moeilijk om nee te zeggen. En als hun vrienden willen gaan uitproberen hoe het is om te blowen of te vapen, dan is het lastig om daar niet in mee te gaan. Veel jongeren kiezen er dan toch voor om ‘gezellig’ mee te doen. 

Het kan ook leuk zijn om iets te doen wat niet mag. En de lol wordt nog groter als je dit samen met anderen doet. Door samen met een groep vrienden te blowen, laten pubers zien dat ze bij de groep horen.

2. Nieuwsgierigheid

Pubers zijn nieuwsgierig. Ze willen nieuwe dingen uitproberen zoals drank, seks, roken, hoe ze eruit zien, muziek, feesten en ook drugs. 

3. Heftige gebeurtenissen

Door een heftige gebeurtenis in je leven kan je je rot gaan voelen. Sommige jongeren kunnen dan alcohol of drugs gaan proberen of veel gaan gamen om zich beter te voelen. Hierdoor verdwijnt de gebeurtenis meer naar de achtergrond en hoeven ze er even niet aan te denken.

4. Onzekerheid en stress

Jongeren in de puberteit zijn vaak onzeker en voelen zich soms minder dan anderen. Ze kunnen dan gaan roken of experimenteren met alcohol en drugs, omdat ze denken dat ze zich daardoor beter gaan voelen.  

Ook jongeren die opgroeien in een gezin waar veel problemen zijn, kunnen drank of drugs gaan gebruiken om de problemen even te vergeten. Helemaal als ze zien dat andere gezinsleden dit ook doen.

Alcohol, drugs of gamen zijn dan makkelijke manieren om te kunnen ontspannen bij stress. Maar daarna komen de problemen natuurlijk gewoon weer terug.

5. Verveling

Veel jongeren zijn snel verveeld en zijn op zoek naar prikkels en sensatie. Ook houden ze van nieuwe uitdagingen. Drugs gebruiken, gamen of gokken kunnen voor een kick zorgen.

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post 5 redenen waarom sommige jongeren drugs gebruiken appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
7 tips om te voorkomen dat je kind drugs gaat gebruiken https://www.helderopvoeden.nl/drugs/7-tips-om-te-voorkomen-dat-je-kind-drugs-gaat-gebruiken Wed, 19 Mar 2025 13:53:02 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23522 Drugs zijn niet goed voor de ontwikkeling van kinderen. Als ouder wil je daarom het liefst dat je kind geen drugs gebruikt. Maar hoe zorg je hier nou voor? We weten uit onderzoek wat hierbij kan helpen en geven 7 tips waardoor de kans op drugsgebruik kleiner wordt. 

The post 7 tips om te voorkomen dat je kind drugs gaat gebruiken appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
7 tips om te voorkomen dat je kind drugs gaat gebruiken

Drugs zijn niet goed voor de ontwikkeling van kinderen. Als ouder wil je daarom het liefst dat je kind geen drugs gebruikt. Maar hoe zorg je hier nou voor? We weten uit onderzoek wat hierbij kan helpen en geven 7 tips waardoor de kans op drugsgebruik kleiner wordt. 

1. Zorg voor een warme band met je kind

Laat zien dat je betrokken bent bij het leven van je kind. Laat merken dat je graag wilt weten wat hij of zij meemaakt. Geef aandacht en vraag naar de mening van je kind. Je hoeft natuurlijk niet alles van ze te weten. Maar het is wel goed als je een idee hebt met wie ze omgaan, wat ze doen, waar ze naartoe gaan en hoe ze weer thuiskomen. 

Het helpt niet om kinderen ‘uit te horen’. Het helpt wel om belangstelling te hebben en echt tijd voor elkaar te maken. Geef ze ruimte om hun verhaal bij je kwijt te kunnen. Kinderen die met hun ouders delen wat hen bezig houdt, krijgen minder vaak problemen met drugs.

“Elk kind is anders, je moet kijken naar je eigen kind en kijken hoe je hem of haar kan helpen.”
(Diane, moeder van twee zonen van 18 en 22 jaar)

2. Let op je voorbeeldrol

Het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren namelijk door na te doen wat anderen doen. Dus wat jij als ouder doet en zegt, heeft invloed op wat je kind denkt en doet. 

Ook als het niet lukt om altijd het goede voorbeeld te geven, heeft het wél zin om je mening te geven en afspraken te maken met je kind. Een puber mag gewoon niet alles wat een volwassene mag. Het helpt ook om uit te leggen waarom je iets niet goed vindt. 

Als jij zelf wel eens drugs gebruikt is het beter om daar niet te veel over te vertellen, ook niet als je ervaring negatief was. Kinderen kunnen door jouw verhalen gaan denken dat het normaal is om drugs te gebruiken. 

3. Praat over drugs en begin op tijd

Veel ouders vinden het moeilijk om over drugs te praten. Ze weten niet goed wat ze erover moeten zeggen. En ook niet wanneer ze dat het beste kunnen doen. 

Over drugs praten is makkelijker als je daar al op jonge leeftijd mee begint. In het begin is het vooral belangrijk dat je je kind normen over drugs meegeeft. Vertel ze waarom jij niet wilt dat ze later drugs gaan gebruiken en ook dat het niet normaal is voor kinderen en jongeren om drugs te gebruiken. 

Ga niet te uitgebreid in op de verschillende soorten drugs en hoe ze werken, want dat kan ze nieuwsgierig maken. Maak vooral duidelijk dat drugs ongezond zijn en dat je niet wilt dat je kind drugs gebruikt.

Het is niet nodig om er heel vaak over te praten of lange, zware gesprekken te hebben. Maar negeer het zeker niet als er een aanleiding voor is. 

“Ik weet wel dat een vriendin uit het vriendengroepje wel eens drinkt op feestjes. We hebben het er dan over met onze dochter, maar ze is nog heel verstandig.”
(Lia, moeder van twee kinderen van 8 en 16 jaar)

Als je merkt dat je kinderen hun grenzen willen gaan ontdekken, kun je wat meer over drugs uitleggen. Dat geldt ook als ze vertellen over kinderen in hun omgeving die dingen gaan uitproberen. En ook de overstap naar de middelbare school is een goed moment om het erover te hebben, net als een klassenfeestje of de eerste keer naar een festival. 

Kies een goed moment uit om te praten. Doe dit als de sfeer prettig is. En liever niet als er weinig tijd is of veel afleiding. Praat zelf niet te veel, maar vraag je kind wat hij of zij ervan vindt. Een mooie aanleiding is bijvoorbeeld als jullie samen iets op televisie zien of een les die je kind op school kreeg. En als je kind vertelt dat er vrienden of klasgenoten zijn die wel eens drugs gebruiken, praat dan zeker verder. 

Lees ook: tips voor een goed gesprek.

4. Zeg dat je niet wil dat je kind drugs gebruikt

Uit onderzoek blijkt dat het werkt om grenzen te stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e’. Zorg dat je kind ook begrijpt waarom je die grens stelt. Drugsgebruik heeft altijd risico’s en pubers zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Niet gebruiken is dus het beste advies!

“Wat ik wil voor mijn kinderen is dat ze ervaren dat je ook zonder alcohol of drugs het leuk kunt hebben”
(Machiel, moeder van twee dochters van 13 en 15 jaar)

Sommige kinderen vinden het lastig om nee te zeggen. Ze zijn gevoelig voor de invloed van hun vrienden of klasgenoten. Dat kan een reden zijn waarom ze toch drugs gaan proberen, terwijl ze dat eigenlijk liever niet willen. Het helpt om samen na denken over manieren om nee te zeggen. Lees meer over groepsdruk.

5. Zorg dat je genoeg weet

Het is makkelijker om te praten over drugs als je er wat over weet. Dus ga op zoek naar goede informatie. Dat kan je ook samen met je kind doen. Je kunt dan ook beter uitleggen waarom je niet wilt dat je kind drugs gebruikt.

Goede informatie over drugs vind je op drugsinfo.nl. Daarnaast kan je ook altijd bellen, mailen of chatten met de drugsinfolijn (0900 1995, €0,10 cent/minuut). Scholen organiseren vaak ook ouderavonden over drugs of vraag op school of ze dat willen doen. 

6. Heb je het vermoeden dat je kind wel eens drugs gebruikt?

Maak je niet meteen zorgen als je kind meer over drugs weet dan jij dacht. En ook niet als je denkt dat je kind misschien al eens wat heeft geprobeerd. Lees wat je in dat geval het beste kunt doen op de pagina wat als mijn kind experimenteert met drugs

7. Praat met andere ouders

Andere ouders zitten vaak met dezelfde vragen en problemen. Het kan helpen om daarover te praten en ervaringen uit te wisselen. Zeker als er thuis veel strijd is over de regels of als je je als ouder onzeker voelt. Vraag andere ouders wat hun regels zijn. De kans is groot dat jouw regels helemaal niet zo streng zijn. En kijk of jullie hier ook samen iets over af kunnen spreken. 

Het is ook niet gek om drugsgebruik met mensen op school te bespreken. Zij weten vaak wat er speelt op school. Er zijn ook speciale lesprogramma’s die ze op school kunnen gebruiken, bijvoorbeeld Helder op School van het Trimbos-instituut. 

Bekijk ook opvoedtips voor ouders met pubers.

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post 7 tips om te voorkomen dat je kind drugs gaat gebruiken appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over XTC https://www.helderopvoeden.nl/drugs/wat-je-als-ouder-wilt-weten-over-xtc Wed, 19 Mar 2025 13:32:39 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23504 XTC of ecstasy is een pil of poeder met de stof MDMA. XTC-pillen hebben leuke kleurtjes en vormen. Ook staat er vaak een logo op, zoals Tesla of Spongebob. XTC is vooral populair onder jongeren die naar feesten en festivals gaan. De meeste kinderen gebruiken geen XTC. Toch is de kans groot dat jouw kind er wel eens over heeft gehoord. Daarom is het goed om er met je kind over te praten.

The post Wat je als ouder wilt weten over XTC appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over XTC

XTC of ecstasy is een pil of poeder met de stof MDMA. XTC-pillen hebben leuke kleurtjes en vormen. Ook staat er vaak een logo op, zoals Tesla of Spongebob. XTC is vooral populair onder jongeren die naar feesten en festivals gaan. De meeste kinderen gebruiken geen XTC. Toch is de kans groot dat jouw kind er wel eens over heeft gehoord. Daarom is het goed om er met je kind over te praten.

Hoeveel jongeren gebruiken XTC?

XTC is de meest gebruikte drug onder jongeren die uitgaan. XTC geeft energie en een blij, verliefd gevoel. Door verhalen op internet en sociale media kan het soms lijken alsof het heel normaal is geworden om XTC te gebruiken. In sommige vriendengroepen is dat misschien ook zo, maar de meeste mensen gebruiken géén XTC. En pubers al helemaal niet. 

In 2023 had 1,3% van de leerlingen op de middelbare school tussen 12 en 16 jaar in het afgelopen jaar XTC gebruikt. Als kinderen ouder worden neemt het gebruik van XTC wel iets toe.

Lees meer over hoeveel jongeren XTC gebruiken en lees ook waarom sommige jongeren drugs gaan uitproberen.

Is XTC gevaarlijk?

Veel jongeren hebben het idee dat XTC geen kwaad kan. Het staat bekend als de love drug. De pilletjes zien er met hun kleuren en logo’s uit als snoepjes. Maar veilig gebruik van XTC bestaat niet. 

Risico’s van XTC-gebruik 

  • Je kan uitgedroogd of oververhit raken. 
  • Door het drinken van teveel water kan je watervergiftiging krijgen.
  • Je kan je misselijk, verward of angstig gaan voelen. 
  • Als je psychische klachten hebt, kunnen deze erger worden.
  • XTC kan schade aan lever, nieren en hersenen geven. 
  • Hoewel het bijna nooit voorkomt, kan XTC-gebruik zelfs dodelijk zijn. 

Veel mensen voelen zich enige tijd na het gebruik – als de XTC uitgewerkt is – juist minder goed. Dit noemen we ook wel de ‘dinsdagdip’. 

Jongeren zijn extra kwetsbaar, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. We raden gebruik van XTC door jongeren sterk af.

Lees meer over de risico’s van XTC.

Kan je verslaafd raken aan XTC?

Verslaving aan XTC komt niet veel voor. Dat komt omdat het fijne gevoel wat XTC geeft minder wordt als je het veel of vaak gebruikt. En de minder fijne effecten worden dan juist sterker. Het komt wel voor dat jongeren het niet meer leuk vinden om uit te gaan zonder XTC.

Ik heb een pil gevonden op de kamer van mijn kind, is dit XTC?


Soms vinden ouders een zakje met een gekleurd pilletje op de kamer van hun kind. Ze vragen zich af hoe ze kunnen weten wat het is. Een XTC-pil lijkt soms net op een klein snoepje of Smintje. Aan de buitenkant is niet te zien wat het precies is. Je kunt het beste aan je kind vragen wat het is. Zeg gewoon dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is. 

Bekijk de video Met je kind praten over XTC: twee situaties.

Kan ik aan mijn kind zien of hij of zij XTC heeft gebruikt?

Na XTC-gebruik zou je het volgende kunnen zien:

  • Ontspannen en zorgeloos zijn
  • Grote pupillen
  • Veel contact willen (knuffelen) en praterig zijn
  • Stijve kaken

XTC-gebruik vindt vooral plaats op feestjes en festivals. Op het moment dat jij je kind weer ziet, is het feest waarschijnlijk al afgelopen en zijn de effecten meestal niet meer zichtbaar. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook andere redenen zijn waarom je kind vrolijker is of meer energie heeft dan anders. Probeer in het gesprek met je kind vooral te beschrijven wat je ziet zonder gelijk de conclusie te trekken dat XTC de oorzaak is. 

Testen of niet?

Sommige ouders willen een drugstest bij hun kind doen. Dat kan, maar het is niet altijd slim om dit te doen. Natuurlijk zoek je als ouder naar oplossingen als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Jullie relatie kan hier slechter door worden. En misschien komt je kind dan ook minder makkelijk naar jou toe als er echt wat aan de hand is. Als je denkt dat je kind XTC gebruikt, vraag het dan. Doe dit op een rustig moment, als de sfeer goed is.

Lees ook: zo kom je erachter of je kind drugs gebruikt.

Ik merk dat mijn kind interesse heeft in XTC, wat kan ik doen?

Als je merkt dat je kind interesse heeft, is het goed om daar over te praten. Bijvoorbeeld als je kind vertelt dat vrienden wel eens XTC gebruiken of als je kind graag naar feestjes gaat of voor het eerst naar een festival. 

Uit onderzoek blijkt dat het werkt als ouders grenzen te stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Geen drugs, en al helemaal niet voor je 18e‘. Zorg dat je kind ook begrijpt waarom je die grens stelt. Drugsgebruik heeft altijd risico’s en pubers zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Niet gebruiken is dus het beste advies!

Tips voor een gesprek over XTC

  • Kies een goed moment om te praten, als de sfeer ontspannen is.
  • Stel open vragen en probeer niet te oordelen. 
  • Help je kind om zelf na te denken, bijvoorbeeld over deze vragen:
    • Een keer proberen lijkt onschuldig, maar na één keer is de drempel lager om het nog een keer te nemen. Door experimenteren en uitproberen kunnen je grenzen dus opschuiven. Wil je dat?
    • Jongeren denken vaak dat iedereen weleens een pilletje slikt, helemaal als er in hun vriendengroep veel gebruikt wordt. Dit is niet waar, de meeste jongeren gebruiken niet. Maar door dit idee kan de drempel om zelf te gebruiken wel lager worden. Wil je dat? 
    • Niet iedereen reageert hetzelfde. Waar de één tegen kan, kan de ander flink last van krijgen. En jongeren met lichamelijke of mentale klachten kunnen ook beter geen drugs gebruiken. Hoe zit dit bij jou?
  • Zorg dat jij en je kind genoeg over XTC weten. Betrouwbare informatie over XTC is te vinden op drugsinfo.nl: Wat je moet weten over XTC. En bekijk ook eens de video 7 dingen die je moet weten over XTC.

Lees ook de tips om te voorkomen dat je kind drugs gaat gebruiken.

Mijn kind gebruikt XTC, wat kan ik doen?

Als kinderen al zijn begonnen met drugs gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer. Maar je kunt wel afspraken maken over het gebruik. Bijvoorbeeld over hoeveel en hoe vaak je kind gebruikt. Goed om te weten: de fijne effecten van XTC worden minder als je het vaak gebruikt.

Het is ook een goed idee om XTC-pillen voor gebruik te laten testen bij een testservice, zodat je weet wat er precies in zit en hoeveel werkzame stof er in de pil zit. Ook kan je kind de Red Alert app downloaden. Deze app geeft een melding als er gevaarlijke pillen op de markt zijn. 

Wijs je kind op websites die advies geven om de risico’s van gebruik kleiner te maken, zoals drugsenuitgaan.nl. Je kunt ook samen deze website bekijken. Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar blijven praten, hoe lastig dat misschien ook is. Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan, ook als je zoon of dochter iets doet waar jij misschien niet achter staat.

Lees meer tips voor als je kind al experimenteert met drugs.

Waar vind ik advies en hulp?

Als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind XTC gebruikt of problemen heeft door het gebruik, kan je persoonlijk advies krijgen. Bel of chat dan met de Drugs Infolijn of met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Meer weten over gebruik van andere middelen?

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post Wat je als ouder wilt weten over XTC appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Zelftest: roken, vapen, snus & opvoeden https://www.helderopvoeden.nl/test/zelftest-roken-vapen-snus-opvoeden Thu, 27 Feb 2025 12:48:40 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23336 Zelftest: roken, vapen, snus & opvoeden

The post Zelftest: roken, vapen, snus & opvoeden appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Zelftest: roken, vapen, snus & opvoeden

The post Zelftest: roken, vapen, snus & opvoeden appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over vapen https://www.helderopvoeden.nl/roken/wat-je-als-ouder-wilt-weten-over-vapen Thu, 30 Jan 2025 10:51:36 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23187 Vapen is de laatste tijd veel in het nieuws en er zijn veel vragen. Hoeveel jongeren vapen eigenlijk en waarom doen vooral jongeren het? Wat zijn de gevolgen van vapen en is vapen slechter dan roken?

The post Wat je als ouder wilt weten over vapen appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over vapen

Vapen is de laatste tijd veel in het nieuws en er zijn veel vragen. Hoeveel jongeren vapen eigenlijk en waarom doen vooral jongeren het? Wat zijn de gevolgen van vapen en is vapen slechter dan roken? Op sociale media wordt gezegd dat vapen helpt om te stoppen met roken. Klopt dat of gaan jongeren die vapen toch ook roken? En tot slot: hoe kun je als ouder het gesprek met je kind aangaan en wat kun je het beste doen als je denkt of merkt dat je kind vapet? 

Wat is vapen?

Een vape is een elektronische sigaret met een batterij, ook wel e-sigaret genoemd. Er zijn veel verschillende soorten vapes. Sommige vapes kun je bijvullen met een vloeistof en opladen via het stopcontact. Andere vapes kun je na gebruik weggooien, dit zijn wegwerpvapes. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vooral wegwerpvapes gebruiken. Het gebruik van een vape noemen we vapen (spreek uit ‘vepen’).

Geen tabak

Er zit geen tabak in een vape, maar wel een vloeistof (e-liquid). In deze vloeistof zit vaak nicotine. De vape verwarmt de vloeistof, waardoor de vloeistof verdampt. De damp adem je in door het mondstuk van de vape. De ‘rookwolken’ die je daarna uitblaast ruiken niet naar sigarettenrook. Er zijn ook vapes zonder nicotine. Ook deze vapes zijn schadelijk en kunnen vervuilde stoffen bevatten.

Verboden onder de 18

Het verkopen van vapes aan kinderen en jongeren onder de 18 jaar is in Nederland verboden. Maar toch blijken kinderen er makkelijk aan te kunnen komen. Ze bestellen vapes via webshops en sociale media. Daar wordt vaak niet naar hun leeftijd gevraagd. Ook de verkoop via webshops en sociale media is sinds 1 juli 2023 volledig verboden.

Hoeveel jongeren vapen?

De vape lijkt populairder te worden maar de meeste jongeren vapen nog steeds niet. In 2023 gebruikte 10,3% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar elke maand een vape1. Onderzoek onder scholieren laat zien dat een kwart van de leerlingen van 12 t/m 16 jaar wel eens een vape gebruikt2

Waarom vapen vooral jongeren?

De marketing van de tabaksindustrie richt zich expres op kinderen en jongeren. Vapes zien er vaak uit als een markeerstift of USB-stick. Ze hebben veel verschillende kleuren en smaakjes zoals chocola, kokosnoot of bubblegum. 

Esther Croes van het Trimbos-instituut zegt hierover: “Smaakstoffen zoals watermeloen klinken misschien gezond, maar het zijn gewoon chemische goedjes”. Sinds 1 januari 2024 mogen er in Nederland geen vapes met smaakjes meer verkocht worden. De smaak ‘tabak’ blijft wel toegestaan. Dit verbod is bedoeld om vapen minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. 

Hoe schadelijk is vapen?

Er wordt veel verkeerde informatie verspreid over vapes, vooral op sociale media. Daar zeggen ze bijvoorbeeld dat een vape niet zoveel kwaad kan. Of dat een vape ‘veel gezonder’ is dan een gewone sigaret met tabak. Dat klopt niet. Ook in vapes zitten veel giftige, kankerverwekkende en verslavende stoffen.

  • Nicotine

Jonge kinderen kunnen al na een paar dagen verslaafd zijn aan nicotine. Door nicotine gaat je hartslag en je bloeddruk omhoog. Als je teveel nicotine binnenkrijgt, kan je een nicotinevergiftiging krijgen. Je kan er ook duizelig of misselijk van worden. En in ernstige gevallen kan je een epileptische aanval krijgen of zelfs doodgaan. Lees ook hoe een nicotineverslaving ontstaat.

Volgens een onderzoek van RTL Nieuws zit er in sommige vapes (veel) meer nicotine dan mag. Soms wel 11x meer. Dat staat gelijk aan 200 tot 400 sigaretten in één vape. Dat kan heel veel negatieve gevolgen hebben. Lees meer over de negatieve gevolgen van nicotine.

  • Zware metalen en meer

In sommige vapes zitten ook zware metalen en andere giftige stoffen, zoals lood, uranium, nikkel, aceton en formaldehyde. Formaldehyde is kankerverwekkend en vooral heel schadelijk bij inademing. Een loodvergiftiging kan zorgen voor een daling van het IQ (cijfer dat het denkvermogen aangeeft) en zelfs tot de dood. 

Gaan jongeren die vapen ook roken?

Vapes bestaan al twintig jaar. Ze werden bedacht als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar we weten nu dat dat helemaal niet werkt. De meeste mensen gaan toch weer roken. Of ze gaan roken én vapen. Van de leerlingen die elke dag een vape gebruiken, rookt bijna één op de drie (30%) ook elke dag een sigaret met tabak3.

De tabaksindustrie richt zich met vapes nu niet meer op rokers die willen stoppen, maar op jongeren die nog nooit gerookt hebben. Vapes zijn mild voor de keel: je kunt de damp makkelijk inademen zonder te hoesten. Voor jongeren kan vapen dus juist een opstapje zijn naar het roken van sigaretten. En net als het roken van sigaretten is vapen helemaal niet goed voor jongeren. 

Praat met je kind over vapen

We raden je aan om met je kind over vapen te praten. Onder middelbare scholieren lijkt vapen best populair, ook al vapen de meeste jongeren niet. De kans dat je kind er wel eens iets over heeft gehoord is vrij groot. 

Stel open vragen en probeer niet te oordelen. Vraag je kind eens wat het weet over vapen. En vraag of er kinderen op school zijn die het doen en wat je kind daarvan vindt. 

Leg uit dat het niet normaal is dat kinderen vapen (NIX18). Vertel ook waarom jij niet wilt dat je kind gaat vapen. Want niet alleen het roken van een sigaret, maar ook het gebruik van een vape is schadelijk. Ze zorgen allebei voor schade aan de longen en blijvende hersenschade. Laat weten dat je graag wilt dat je kind gezond is en niet verslaafd raakt aan nicotine. 

“Mijn jongste zoon is heel open, en we proberen de gesprekken ook open te houden.”
(Diana, moeder van twee zoons van 18 en 22)

Lees ook de andere opvoedtips en gesprekstips.

Wat als je kind vapet?

Ook als je vermoed of ontdekt dat je kind vapet, is het belangrijk om met je kind te praten. Doe dit op een rustig moment en zorg dat je er zelf genoeg over weet. Vraag of het klopt wat je denkt. En als het klopt, vraag dan waarom je kind dit doet. Is het omdat hij of zij bij de vriendengroep willen horen? Dan kan je uitleggen hoe je kind kan reageren als het een vape krijgt aangeboden. Je mag nee zeggen en je hoeft echt niet mee te doen met de rest. Echte vrienden accepteren en respecteren dat. 

Probeer als ouder steeds duidelijk en eerlijk te zijn. Zeg dat jij vapen afkeurt en dat het niet normaal is om voor je 18e te vapen. Het helpt vaak niet om dingen te zeggen als “daar krijg je later kanker van”. Wat wel werkt is het bespreken van de effecten van nicotine op de korte termijn. Kinderen voelen zich vaak helemaal niet lekker door nicotine. Ze raken ook eerder verslaafd aan nicotine. En vapen is duur en het is jammer als je zakgeld eraan opgaat. 

Lees meer over wat je kunt doen als je kind rookt, vapet of snus gebruikt.

Waar vind je informatie en hulp?

Op rokeninfo.nl vind je nog meer informatie over roken en vapen. Als je vragen hebt of bezorgd bent over je kind kun je ook bellen, mail of chatten met de rokeninfolijn (0900 1995).

Als je kind wil stoppen met vapen, help je kind hier dan bij. Maak goede afspraken met elkaar. De website jongvolwassenen.ikstopnu.nl gaat over stoppen met roken en vapen en is gemaakt voor jongeren. Daar vind je kind tips en apps die helpen bij het stoppen. Kijk eens samen op deze website. Dan weet je kind ook gelijk waar het zelf informatie kan vinden. Je kind kan ook chatten of gratis bellen met de stoplijn (0800 1995).

Wil je zelf stoppen met roken of vapen? Meld je dan aan voor de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Je maakt dan kennis met een coach en krijgt uitleg over de hulp van Rookvrije Ouders. Het kennismakingsgesprek is gratis. Daarna beslis je pas of je met de coaching wil starten.

1    Bron: Garritsen H, Bommelé J,  de Nerée C, Troelstra S,  Croes E,  Willemsen M.  Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten. Utrecht; 2023. AF2112-Jongerenmonitor-Tabaks-en-nicotineproducten.pdf (trimbos.nl)

The post Wat je als ouder wilt weten over vapen appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Extreem pubergedrag https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/extreem-pubergedrag Thu, 23 Jan 2025 18:01:09 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23049 Sommige kinderen puberen heftiger dan andere. Ook dit gaat voorbij, maar het kan wel zwaar zijn, voor henzelf én voor hun ouders. Wanneer spreken we van extreem pubergedrag en hoe kun je hiermee omgaan?

The post Extreem pubergedrag appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Extreem pubergedrag

Sommige kinderen puberen heftiger dan andere. Ook dit gaat voorbij, maar het kan wel zwaar zijn, voor henzelf én voor hun ouders. Wanneer spreken we van extreem pubergedrag en hoe kun je hiermee omgaan?

Jongeren zoeken in de puberteit steeds meer vrijheid en maken zich los van hun ouders. Dit is een natuurlijk proces. Soms dagen ze hun ouders en docenten uit omdat ze willen laten zien dat ze het best zelf kunnen. Ook kunnen hun stemmingen snel wisselen en plotseling van blij naar boos of verdrietig gaan. Dit maakt het zorgen voor je kind in deze fase soms zwaar, je voelt je net een boksbal…

Door de snelle lichamelijke veranderingen en door sociale druk kunnen pubers zich onzeker voelen. Ze vergelijken zichzelf steeds met anderen en zijn op zoek naar wie ze zijn. Sociale media en hoge verwachtingen van ouders en leraren kunnen deze onzekerheid versterken. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden. 

Deze veranderingen zijn op zich normaal en horen bij het volwassen worden (zie Hoe werkt het puberbrein?). Het is belangrijk dat je geduldig bent en duidelijke grenzen stelt. Blijf betrokken en biedt steun tijdens deze periode (lees meer opvoedtips).

Als het echt extreem wordt

Sommige pubers zijn extreem brutaal, tonen totaal geen respect of zijn erg egoïstisch en op zichzelf gericht. Je hebt het idee dat ze jou als ouder niet horen en dat je totaal geen invloed hebt. Dit maakt opvoeden zwaar. Het kan erg moeilijk zijn om geduldig te blijven. Je kunt je ook zorgen maken over je kind. Misschien heeft het ‘foute vrienden’, haalt het slechte cijfers of doet het gevaarlijke dingen. 

Sommige kinderen hebben meer last van alle veranderingen in de puberteit dan andere.  Omdat de hersenen nog niet helemaal ontwikkeld zijn, hebben ze minder controle over hun impulsen en kunnen ze extra brutaal zijn, vooral tegen ouders en andere opvoeders. Het speelt ook mee dat ze zich thuis waarschijnlijk veilig voelen en zich helemaal durven te laten gaan. Iets wat ze op school of met vrienden misschien niet durven. Als pubers ouder worden, wordt dit makkelijker voor hen (en voor jou).

Meestal zal de puberteit het ‘ergst’ zijn tussen 13 en 15 jaar. Dan vinden de meeste lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen plaats. De hormonen gieren door hun lijf, hun stemming wisselt snel en ze doen vaak dingen zonder eerst na te denken. Het afwijzen van de ouders kan hier ook bij horen. Dit geeft bij iedereen extra spanning. 

Omgaan met een lastige puber

Wat kan je doen als je puber niet luistert? En hoe zorg je ervoor dat je toch contact houdt? We geven een paar tips. En vergeet niet dat er meer ouders door deze moeilijke fase met hun kind gaan. Praat er ook eens over met anderen.

  • Blijf kalm
    Probeer rustig te blijven en niet boos te worden.
  • Communiceer duidelijk
    Leg uit wat je verwacht en vertel waarom je dat belangrijk vindt.
  • Luister naar je kind
    Probeer te begrijpen wat je kind voelt en denkt.
  • Stel grenzen
    Gebruik steeds dezelfde regels en grenzen. Zorg er ook voor dat de gevolgen duidelijk zijn en maak geen uitzonderingen.
  • Bied keuzes aan
    Geef je kind enige controle door keuzes te bieden binnen de grenzen die je hebt gesteld. Vraag bijvoorbeeld: “Wil je eerst je kast of je bureau opruimen?” in plaats van te zeggen: “Ruim je kamer toch eens op!”
  • Geef complimenten
    Beloon je kind (met woorden) als het goed gaat. Dit versterkt goed gedrag. Voorbeeld: “Wat goed dat je gisteren zelf aan je huiswerk begon!”
  • Geef het goede voorbeeld
    Wees zelf respectvol naar anderen en gedraag je verantwoordelijk. Geef het bijvoorbeeld eerlijk toe als je zelf fout zit. Bijvoorbeeld zo: “Sorry, ik reageerde te snel. Wil je het nog een keer vertellen? Dan zal ik beter luisteren.”
  • Zoek naar wat er achter zit
    Probeer erachter te komen of er andere problemen meespelen, zoals stress op school of problemen met vrienden. Toon interesse, blijf in gesprek en doe ook dingen samen. Dan krijg je een beter beeld van wat er speelt.
  • Beperk afleiding
    Voer een moeilijk gesprek zonder afleiding van telefoons of televisie.
  • Wees geduldig
    Als je puber blijft uitproberen hoe ver hij kan gaan en bijvoorbeeld elke dag later dan afgesproken naar bed gaat, blijf dan toch geduldig. Blijf de regels rustig herhalen zonder boos te worden. Verandering kan tijd kosten, maar door geduldig te blijven laat je zien dat je stevig en stabiel bent. 

Vraag hulp

Het is logisch dat je dit als een zware fase ervaart. Praat er daarom over en zoek andere ouders op. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken als het niet lukt om tot je puber door te dringen of als de problemen lang duren. Voor hulp bij het opvoeden kan je onder andere terecht bij de Jeugdgezondheidszorg of de GGD in jouw regio.

Lees meer over hulp bij problemen met roken, alcohol en drugs en hulp bij stoppen.

Het gaat voorbij…

Gelukkig is de pubertijd maar een fase. Bedenk dat het niet alleen voor jou maar ook voor je kind een heftige tijd is. Hoewel ze een grote mond en een duidelijke eigen mening hebben, zijn pubers waarschijnlijk erg onzeker en hebben ze je steun en liefde hard nodig. Ook al doen ze nog zo hard hun best om je wijs te maken dat dit niet zo is… 

En bedenk dat de puberteit ook heel veel positieve kanten heeft: pubers leren ontzettend snel, zijn creatief, bedenken oplossingen en komen tot nieuwe inzichten. Als ze iets zelf graag willen, aangemoedigd worden en de ruimte krijgen, dan kunnen hun talenten tot bloei komen. Hier ligt dus een mooie rol voor de ouders.

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post Extreem pubergedrag appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Tips voor een goed gesprek https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/tips-voor-een-goed-gesprek Thu, 23 Jan 2025 17:55:50 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=23043 Door regelmatig met je kind over alcohol, roken, vapen, drugs en gamen te praten kom je erachter hoe je kind over deze onderwerpen denkt. Uit onderzoek weten we dat dit helpt om te voorkomen dat ze het gaan doen of dit in elk geval uit te stellen.

The post Tips voor een goed gesprek appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Tips voor een goed gesprek

Door regelmatig met je kind over alcohol, roken, vapen, drugs en gamen te praten kom je erachter hoe je kind over deze onderwerpen denkt. Uit onderzoek weten we dat dit helpt om te voorkomen dat ze het gaan doen of dit in elk geval uit te stellen. En door veel met elkaar te praten weet je waar je kind mee bezig is en zie je het ook eerder als er iets verandert. We geven tips voor een goed gesprek. 

1. Wees open en oordeel niet

Stel open vragen en probeer niet te oordelen. Laat je kind vooral zelf vertellen en luister goed. Wees eerlijk, ook over je eigen ervaringen. Geef rustig en duidelijk je eigen mening, ook als die anders is dan die van je kind.

Serieus nemen

Kinderen ontwikkelen hun mening door over dingen te praten. Het werkt dan ook het beste als je kind zelf over deze dingen na gaat denken. Het is ook belangrijk dat kinderen voelen dat ze serieus worden genomen. En het hoeft niet per se een lang en zwaar gesprek te zijn, ook een kort, luchtig gesprek heeft zin.

“Ik probeer open over alcohol en drugs te zijn, het bespreekbaar te maken en wil dat ze weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen.”
(Lia, moeder van twee kinderen van 8 en 16 jaar)

Voorbeelden van open vragen

  • Hoe denk jij eigenlijk over …?
  • Wat denken je vrienden over …?
  • Hoe gaan ze bij jou op school om met…?

Je kunt je kind ook uitnodigen om meer te vertellen door niet meteen een nieuwe vraag te stellen maar bijvoorbeeld te zeggen: ‘Vertel eens…?’ of te volstaan met ‘En…?’, ‘Hoezo…?’ of ‘Want…?’. 

2. Kies een rustig moment

Kies een goed moment om te praten. Liefst als er tijd en rust is. Praten over lastige onderwerpen gaat beter als jij zelf alle ruimte hebt om goed te luisteren. Het helpt ook als je kind zich niet gedwongen voelt om iets te vertellen. Dat is soms makkelijker als je elkaar niet direct hoeft aan te kijken, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, onderweg in de auto of onder de afwas. Je kan ook samen iets gaan doen om makkelijker te kunnen praten. 

3. Bereid je voor

Je kunt je voorbereiden door alvast wat informatie op te zoeken, bijvoorbeeld op rokeninfo.nl, alcoholinfo.nl of drugsinfo.nl. Hier lees je meer over hoe het werkt en wat de gevaren zijn. Natuurlijk hoef je niet alles te weten. Jullie kunnen ook samen informatie zoeken als jullie ergens meer over willen weten.

Online cursus Praten met je kind

In deze gratis cursus krijg je in zes afleveringen van elk 15 minuten meer tips om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen. Start de cursus.

Trimbos op TikTok

Op het TikTok-kanaal van het Trimbos-instituut staan korte filmpjes die je goed kunt gebruiken om het gesprek te starten.

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post Tips voor een goed gesprek appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC https://www.helderopvoeden.nl/drugs/wat-je-als-ouder-wilt-weten-over-3-mmc Wed, 04 Sep 2024 07:22:12 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=22553 3-MMC is een drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Omdat het een relatief nieuwe drug is, wordt het ook wel een designerdrug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Het is ook bekend als ‘Poes’, ‘Miauw’ of ‘3m’. Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoeveel jongeren gebruiken het, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je er met je kind over? 

The post Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC

3-MMC is een drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Omdat het een relatief nieuwe drug is, wordt het ook wel een designerdrug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Het is ook bekend als ‘Poes’, ‘Miauw’ of ‘3m’. Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoeveel jongeren gebruiken het, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je er met je kind over? 

Hoeveel jongeren gebruiken 3-MMC en waarom?

Door berichten op tv en internet en in de kranten kan het lijken alsof veel jongeren 3-MMC gebruiken, zelfs jongeren onder de 18 jaar. (Zie bijvoorbeeld Ook minderjarigen aan verboden drug 3-MMC: ‘Het is normaal geworden’). Maar dit klopt niet: maar 2,2% van de jongeren onder de 18 jaar in Nederland gebruikt het. Het is dus juist heel normaal om géén 3-MMC te gebruiken. 

In sommige groepen wordt 3-MMC wel meer gebruikt. In de groep mensen van 16 tot 35 jaar die graag uitgaan heeft 1 op de 3 deze drug wel eens gebruikt. Ze geven aan dat ze 3-MMC vooral gebruiken om meer energie te hebben en langer door te kunnen feesten, of omdat ze nieuwsgierig zijn. 

Lees meer over de effecten van 3-MMC en over designerdrugs. En lees ook waarom sommige jongeren drugs gaan gebruiken.

Ik heb een zakje wit poeder gevonden in de jas van mijn kind. Is dit 3-MMC?

Een zakje wit poeder kan van alles zijn, bijvoorbeeld cocaïne of speed, maar ook waspoeder of poedersuiker. Aan de buitenkant is dit niet te zien. 3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig, wit poeder. Ook komt het voor in pellets (pilletjes) of kristallen. Je kunt het beste aan je kind te vragen wat het is. Zeg dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is. 

Is 3-MMC gevaarlijk? Kan je er verslaafd aan raken?

Het gebruik van 3-MMC brengt altijd risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, angstklachten en slapeloosheid. En je kan aan 3-MMC verslaafd raken. Het lijkt erop dat het zelfs verslavender is dan andere drugs. Mensen die 3-MMC gebruiken hebben vaak sterke ‘cravings’. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of om steeds meer te gebruiken. 

Drugsgebruik heeft altijd risico’s en pubers zijn extra kwetsbaar omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. We raden gebruik van 3-MMC door jongeren sterk af. Uit onderzoek blijkt dat het werkt als ouders grenzen te stellen. Zeker bij jonge pubers is het belangrijk om te laten merken dat jij drugsgebruik niet oké vindt. 

Kan ik aan mijn kind zien of hij of zij 3-MMC heeft gebruikt?

Het is moeilijk om 3-MMC gebruik te herkennen. 3-MMC zorgt voor een blij gevoel en voor meer energie en zelfvertrouwen, maar verder zie je weinig aan iemand. Als je denkt dat je kind 3-MMC gebruikt, vraag het dan. Doe dit op een rustig moment, als de sfeer goed is. 

Testen of niet?

Sommige ouders willen een drugstest bij hun kind doen. Dat kan, maar het is niet altijd slim om dit te doen. Natuurlijk zoek je als ouder naar oplossingen als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Jullie relatie kan hier slechter door worden. En misschien komt je kind dan ook minder makkelijk naar jou toe als er echt wat aan de hand is.

Lees ook: zo kom je erachter of je kind drugs gebruikt.

Hoe praat ik met mijn kind over 3-MMC?

Het helpt om je goed voor te bereiden op dit gesprek. Weet waar je over praat. 

Met deze tips wordt de kans dat je kind eerlijk antwoord geeft groter.

  • Zorg dat je weet wat 3-MMC is en wat de effecten zijn.
  • Kies een goed moment uit om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd is of een slechte sfeer.
  • Dreig niet met straf.
  • Stel open vragen en oordeel niet. 
  • Toon interesse voor je kind en laat je kind vooral zelf vertellen. Het helpt als je je zin laat beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’
  • Toon begrip als je erachter komt dat je kind toch drugs heeft geprobeerd. Maar geef wel aan dat jij het er niet mee eens bent.

Lees meer tips voor een goed gesprek en lees ook waarom sommige jongeren drugs gaan gebruiken. 

Het kan zijn dat je kind schrikt en direct alles ontkent. Je kunt dan voorstellen om een andere keer verder te praten. Je kunt ook de online cursus ‘praten met je kind’ doen. Deze (gratis) cursus gaat over praten over moeilijke onderwerpen en het oplossen van ruzies. 

Mijn kind gebruikt 3-MMC, wat kan ik doen?

Als kinderen al zijn begonnen met drugs gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer. Als je kind niet wil stoppen, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: maximaal 1x per maand 3-MMC en alleen in het weekend. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Samen nadenken over afspraken zorgt ervoor dat je kind zich ook beter aan de afspraken houdt. 

Laat duidelijk weten wat jouw grens is. Een grens kan bijvoorbeeld zijn dat je kind zich door 3-MMC-gebruik niet houdt aan afspraken in het gezin. Of dat je niet wilt dat het onder invloed op de fiets of scooter stapt. 

Wijs je kind op websites die advies geven om de risico’s van gebruik kleiner kan maken, zoals drugsenuitgaan.nl. Je kunt ook samen deze website bekijken. Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar blijven praten, hoe lastig dat misschien ook is. Laat je kind weten dat het altijd bij jou terecht kan, ook als je zoon of dochter iets doet waar jij misschien niet achter staat.

Lees meer tips voor als je kind al experimenteert met drugs.

Waar vind ik advies en hulp?

Als je je zorgen maakt of als je denkt dat je kind problemen heeft door 3-MMC-gebruik, kan je persoonlijk advies krijgen. Bel of chat dan met de drugsinfolijn of met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt en kijk welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Meer weten over gebruik van andere middelen?

Meer Helderopvoeden

Volg ook onze Instagram of Facebook met de beste opvoedtips voor ouders met pubers.

The post Wat je als ouder wilt weten over 3-MMC appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Jonge kinderen en gamen https://www.helderopvoeden.nl/opvoeding/jonge-kinderen-en-gamen Mon, 30 Jan 2023 12:00:07 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=17144 Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging.

The post Jonge kinderen en gamen appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>

Jonge kinderen en gamen

Een spelletje spelen op de iPad, videobellen met opa en oma of een aflevering van Paw Patrol kijken op tv. Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. In een visiestuk van het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Netwerk Mediawijsheid staat hoe wij kijken naar digitaal mediagebruik en bewegen bij jonge kinderen. Het advies heeft als doel om professionals te helpen die met ouders en jonge kinderen werken. Je kunt dan denken aan mensen in de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of kinderfysiotherapeuten. Maar als ouder kan het je ook helpen om na te denken over de digitale balans van jouw jonge kind.

Je vindt het visiestuk hier: Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen – Trimbos-instituut

Op deze pagina vind je een korte samenvatting.

Bewegen is heel erg belangrijk voor jonge kinderen. Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor ze. Lang achter een beeldscherm zitten dus ook niet. Maar gebruik maken van digitale media heeft ook voordelen. Als ouder zoek je daarom een goede balans voor je jonge kind.

Ons advies is: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.

Het is belangrijk dat jonge kinderen van 0 tot 4 jaar vaak bewegen en verschillende activiteiten met bewegen doen. Ook moeten jonge kinderen niet te lang achter elkaar stilzitten en genoeg slapen op een dag. Kijk als ouder ook naar de mentale en sociale gezondheid van je kind. Mentale gezondheid gaat over genoeg ontspanning en inspanning. Sociale gezondheid gaat over contact met anderen, maar ook genoeg tijd voor zichzelf.

Wil je verder aan de slag met de digitale balans van je jonge kind? Kijk dan eens op De MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding voor baby’s, peuters en kleuters van 0 t/m 5 jaar (mediawijsheid.nl)

The post Jonge kinderen en gamen appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>