Helderopvoeden.nl https://www.helderopvoeden.nl/ Wed, 04 Sep 2024 07:26:32 +0000 nl-NL hourly 1 https://e8u72airhqd.exactdn.com/wp-content/uploads/2020/04/Favicons_helderopvoeden.png?strip=all&lossy=1&resize=32%2C32&ssl=1 Helderopvoeden.nl https://www.helderopvoeden.nl/ 32 32 Wat je als ouder moet weten over 3-MMC https://www.helderopvoeden.nl/drugs/wat-je-als-ouder-moet-weten-over-3-mmc Wed, 04 Sep 2024 07:22:12 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=22553 3-MMC is een designer drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoe komen jongeren eraan, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je met je kind hierover? In dit artikel lees je hier alles over.

The post Wat je als ouder moet weten over 3-MMC appeared first on Helderopvoeden.nl.

]]>
Wat je als ouder moet weten over 3-MMC

3-MMC – ook wel ‘Poes’, ‘Miauw’ of ‘3m’ genoemd – is een designer drug die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest, zie bijvoorbeeld het bericht Ook minderjarigen aan verboden drug 3-MMC. “Het is normaal geworden”.

Is dit echt zo? Ouders zitten met veel vragen: wat is het, hoe komen jongeren eraan, hoe gevaarlijk is het en hoe praat je met je kind hierover? In dit artikel lees je hier alles over.

Waarom is 3-MMC zo populair en waarom gebruiken mensen het? 

Door berichten in de media kan het lijken alsof iedereen 3-MMC gebruikt, zelfs minderjarigen! Maar dat klopt niet. In de algemene Nederlandse bevolking ligt het gebruik onder minderjarigen op 2,2%. Het is dus heel normaal om géén 3-MMC te gebruiken. Het is wel zo dat onder bepaalde groepen het gebruik hoger ligt. Zo blijkt uit onderzoek onder uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar dat een derde de drug vorig jaar heeft gebruikt. In datzelfde onderzoek geven jongeren aan dat ze 3-MMC vooral gebruiken om meer energie te hebben en langer door te kunnen feesten, of uit nieuwsgierigheid. Het gebruik van 3-MMC brengt  altijd risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, angstklachten en slapeloosheid. Bovendien kun je er verslaafd aan raken.

> Hier vind je meer informatie over de werking en risico’s van 3-MMC

Ik heb een zakje wit poeder gevonden in de jas van mijn kind. Wat is dit? Hoe ziet 3-MMC eruit?

3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder. Ook komt het voor in pellets (pillen) of kristallen. Het poeder kan van alles zijn, bijvoorbeeld cocaïne of speed, maar ook waspoeder of poedersuiker. Aan de buitenkant is dit namelijk niet te zien. Met een drugstest is dit wel te testen. Maar je kunt je afvragen of dit slim is om te doen. Het beste is om in gesprek te gaan met je kind. Zeg dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is. 

Is 3-MMC gevaarlijk? Kun je bijvoorbeeld verslaafd raken?

Aan 3-MMC kun je verslaafd raken. Het lijkt erop dat 3-MMC verslavender is dan andere drugs. Mensen die 3-MMC gebruiken hebben vaak een sterke ‘craving’. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. 

> Als je twijfelt of je kind verslaafd is kun je op deze pagina meer informatie vinden

Kan ik aan mijn kind zien dat hij/zij 3-MMC heeft gebruikt?

Je kunt dit het beste doen door het te vragen aan je kind. Ga in gesprek met elkaar. Dat werkt het beste op een rustig moment. Bijvoorbeeld tijdens het eten, een wandeling of tijdens een autorit. Sommige ouders willen bij hun kind een drugstest doen. Dat is mogelijk, maar niet altijd slim om te doen. Het is begrijpelijk dat je als ouder naar oplossingen zoekt als je je zorgen maakt. Maar drugstesten kunnen zorgen voor wantrouwen bij kinderen. Er bestaat een kans dat jullie relatie hierdoor slechter wordt. Jouw kind zal minder snel met je willen praten en komt misschien ook niet (meer) naar jou toe als er echt iets mis is.

> Lees hier meer over de signalen van drugsgebruik

Hoe praat je met je kind over 3-MMC?

Het helpt om je als ouder goed voor te bereiden op een gesprek over moeilijke onderwerpen. Weet waar je over praat. De kans dat een kind openheid van zaken geeft wordt meestal groter:

  • Als je niet dreigt met straf.
  • Als je open vragen stelt die niet te veroordelend klinken.
  • Als je vooral je kind laat vertellen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld je zin te laten beginnen met: ‘vertel…’, ‘en…’, ‘hoezo…?’, ‘dus…’ of ‘want…?’
  • Als je laat merken dat je je kind niet afwijst als er sprake is van drugsgebruik.
  • Als je een goed moment uitkiest om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd of een slechte sfeer is.
  • Als je interesse probeert te tonen voor je kind en zijn of haar ervaringen. Dit kun je doen zonder het experimenteren goed te keuren.

Het is mogelijk dat jouw kind van schrik alles direct gaat ontkennen. Je kunt dan voorstellen om een andere keer verder te praten. Je kunt ook de online cursus ‘Praten met uw kind’ doen. In deze (gratis) cursus leer je tips om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen. Want als je weet wat er echt aan de hand is, kun je vaak beter met het probleem omgaan.

Mijn kind gebruikt (regelmatig) 3-MMC: Wat kan ik doen?

Sommige kinderen gebruiken regelmatig drugs. Een deel van hen raakt in de problemen. Maar een ander deel functioneert wel en raakt niet verslaafd. Toch vinden de meeste ouders het niet prettig dat hun kind drugs gebruikt. Vaak helpt verbieden alleen niet meer. Wat kun je dan doen?

1. Houd contact met je kind

    • Over 3-MMC of andere drugs praten met je kinderen lukt niet, als je geen goed contact hebt.
    • Praat over dingen die belangrijk voor je kind zijn. Toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in hun leven. Probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid, alleen nog maar over drugs praat.
    • Ook als je kinderen ouder worden en minder vaak thuis zijn is het goed om in contact te blijven. Weet waar ze zich mee bezig houden, wie hun vrienden zijn, met wie ze uitgaan, wat ze doen, hoe zo’n avond er uit ziet en hoe ze thuiskomen.
    • Beloon positief gedrag. Dit kan bijvoorbeeld zijn als ze zich aan afspraken houden, goede inzet op school laten zien, anderen in het gezin helpen etc.
    • Zorg ervoor dat je kind je in vertrouwen durft te nemen als het toch verslaafd lijkt te raken aan 3-MMC.

    2. Informeer jezelf

      3. Stel grenzen

      • Als jouw kind al regelmatig 3-MMC gebruikt, heeft verbieden in de meeste gevallen weinig zin meer. 
      • Is je kind nog heel jong of verslavingsgevoelig? Dan werken duidelijke grenzen en afspraken nog wel. 
      • Als kinderen al gebruiken en ze niet willen stoppen, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: maximaal 1x per maand 3-MMC en alleen in het weekend. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Samen nadenken over afspraken zorgt ervoor dat je kind zich ook beter aan de afspraak houdt. 
      • Grenzen opzoeken en experimenteren hoort bij de pubertijd. Pubers proberen uit hoever ze kunnen gaan. Laat duidelijk weten wat jouw grens is.
      • Een grens kan bijvoorbeeld zijn dat je kind door 3-MMC-gebruik afspraken niet nakomt. Bijvoorbeeld afspraken over taken in huis, een eindtijd, of het meedoen met gezinsuitjes.
      • Geef je kind geen geld als hij/zij geld aan 3-MMC heeft uitgegeven, en daardoor in geldnood zit.
      • Laat je kind niet deelnemen aan het verkeer onder invloed van 3-MMC.

      > Hier vind je meer (algemene) opvoedtips

      Waar kun je hulp vinden als je kind verslaafd is?

      Bij een instelling voor verslavingszorg kun je professionele hulp en advies krijgen voor verschillende problemen. Problemen met alcohol en drugs, maar ook voor gokken, gamen of een afhankelijkheid aan medicijnen. Voor een behandeling heb je meestal een verwijzing van je huisarts nodig. Als je nog niet helemaal zeker bent of een behandeling goed aansluit kan je bellen met de instelling. Ook is het mogelijk om een adviesgesprek te krijgen. Dat kan meestal zonder verwijzing. 

      Hier vind je een instelling voor verslavingszorg bij jouw in de buurt. Op de pagina vind je een kaart met instellingen voor verslavingszorg in Nederland. 

      > Lees hier meer over hoe je het beste met iemand om kan gaan die verslaafd is

      The post Wat je als ouder moet weten over 3-MMC appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Jonge kinderen en gamen https://www.helderopvoeden.nl/opvoeding/jonge-kinderen-en-gamen Mon, 30 Jan 2023 12:00:07 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=17144 Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging.

      The post Jonge kinderen en gamen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>

      Jonge kinderen en gamen

      Een spelletje spelen op de iPad, videobellen met opa en oma of een aflevering van Paw Patrol kijken op tv. Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. In een visiestuk van het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Netwerk Mediawijsheid staat hoe wij kijken naar digitaal mediagebruik en bewegen bij jonge kinderen. Het advies heeft als doel om professionals te helpen die met ouders en jonge kinderen werken. Je kunt dan denken aan mensen in de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of kinderfysiotherapeuten. Maar als ouder kan het je ook helpen om na te denken over de digitale balans van jouw jonge kind.

      Je vindt het visiestuk hier: Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen – Trimbos-instituut

      Op deze pagina vind je een korte samenvatting.

      Bewegen is heel erg belangrijk voor jonge kinderen. Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor ze. Lang achter een beeldscherm zitten dus ook niet. Maar gebruik maken van digitale media heeft ook voordelen. Als ouder zoek je daarom een goede balans voor je jonge kind.

      Ons advies is: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.

      Het is belangrijk dat jonge kinderen van 0 tot 4 jaar vaak bewegen en verschillende activiteiten met bewegen doen. Ook moeten jonge kinderen niet te lang achter elkaar stilzitten en genoeg slapen op een dag. Kijk als ouder ook naar de mentale en sociale gezondheid van je kind. Mentale gezondheid gaat over genoeg ontspanning en inspanning. Sociale gezondheid gaat over contact met anderen, maar ook genoeg tijd voor zichzelf.

      Wil je verder aan de slag met de digitale balans van je jonge kind? Kijk dan eens op De MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding voor baby’s, peuters en kleuters van 0 t/m 5 jaar (mediawijsheid.nl)

      The post Jonge kinderen en gamen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Snus https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/snus-het-uit-zweden-overgewaaide-nicotinezakje-is-aan-een-opmars-bezig Mon, 14 Nov 2022 14:15:05 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=16616 Snus, het uit Zweden overgewaaide nicotinezakje, is aan een opmars bezig […]

      The post Snus appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Snus, het uit Zweden overgewaaide nicotinezakje, is aan een opmars bezig

      De tabaksindustrie heeft al een tijdje een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of ‘snus’. Snus wordt door BN-ers en voetballers op social media gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor roken. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit. Maar snus is net als roken ook schadelijk voor de gezondheid. De politie Amsterdam waarschuwde voor dealers die op het schoolplein gratis snus aanbieden om kinderen verslaafd te maken en ze vervolgens te kunnen inzetten voor verschillende criminele diensten.

      Wat is snus?

      Snus lijkt op een theezakje en is gevuld met een poeder. Dit poeder bestaat uit nicotine en een toegevoegd smaakje. Dit zakje wordt tussen het tandvlees en bovenlip gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip en mond komt de nicotine in het bloed terecht. Snus zit in kleine, ronde blikjes met een aantrekkelijk design en heeft verschillende smaakjes, zoals Red Bull en watermeloen. Hierdoor is het extra aantrekkelijk voor jongeren.

      Is snus verboden?

      Nicotinezakjes met meer dan 0,035mg nicotine zijn in Nederland verboden. Ter vergelijking; in 1 sigaret zit ongeveer 0.68mg nicotine. Maar dat verbod lijkt niet echt te werken. Online is er makkelijk aan te komen en ook via sommige tabakszaken en avondwinkels. Via social media verkopen jongeren het onderling aan elkaar. Vaak zit er in die snus (veel) meer nicotine dan de 0,035mg die mag. Sommige nicotinezakjes hebben de hoeveelheid nicotine van wel 6 sigaretten! Het enige Europese land waar snus legaal is, is Zweden. Daar komt het ook vandaan.

      Wat voel je als je snus neemt?

      Het gevoel door het gebruik van snus, lijkt op dat van roken van een sigaret. Mensen voelen zich vaak ontspannen, vrolijk en kunnen zich beter concentreren. Dit gebeurt ongeveer een half uur na het gebruik. De effecten houden langer aan dan bij het roken van een sigaret. Dit ligt aan iemands gewicht, hoeveel men gewend is aan nicotine en hoe vaak men snus gebruikt.

      Hoe ongezond is snus?

      Mensen die snus gebruiken kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk. Heel soms kan die vergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma. Daarnaast is nicotine een zeer verslavende stof. Ook zitten er 28 kankerverwekkende stoffen in snus, waardoor men het risico loopt op neus- en mondkanker. Tot slot kan snus zeer gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

      Praat met je kind over snus

      Ga in gesprek met je kind over snus. Juist onder middelbare scholieren is snus populair. Vraag dus wat het er al over weet, of er kinderen op school zijn die het gebruiken en wat je kind daarvan vindt. Leg uit waarom je niet wil dat je kind snus gebruikt. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet dat het verslaafd raakt aan nicotine. En laat je kind ook nadenken over hoe het nee kan zeggen als het een keer snus aangeboden krijgt. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je ook kan weigeren om mee te doen. Echte vrienden accepteren en respecteren dat.

      Wat kun je als ouder doen als je kind snus gebruikt?

      Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je gebruik van snus afkeurt. Uitspraken als ’daar krijg je later kanker van’ helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte termijn effecten van nicotine. Er zijn genoeg kinderen die zich helemaal niet lekker gaan voelen door de nicotine. Ook geld speelt bij jongeren vaak een rol. Benadruk dat het zonde is als hun hele zakgeld opgaat aan snus. Je kind wil de tabaksindustrie vast niet sponsoren!

      Wil je kind stoppen met snus?

      Help je kind hier dan bij en maak goede afspraken met elkaar. En wijs je kind ook eens op de jongerenwebsite IkStopNu. Hier vinden ze tips om hen te ondersteunen bij een stoppoging, bijvoorbeeld apps die zij kunnen gebruiken. Ook kunnen ze gratis bellen met medewerkers van de Stoplijn op telefoonnummer 0800 – 1995.

      The post Snus appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Vapen https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/waarom-is-vapen-zo-populair-onder-jongeren Mon, 14 Nov 2022 12:59:01 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=16607 Waarom is vapen zo populair onder jongeren? Uit onderzoek van de NOS blijkt […]

      The post Vapen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Waarom is vapen zo populair onder jongeren?

      Uit onderzoek van de NOS blijkt dat vapen (spreek uit ‘vepen’) onder scholieren steeds vaker voorkomt. Op middelbare scholen, maar zelfs ook in groep 7. Ouders zitten met veel vragen: wat is vapen? Hoe gevaarlijk is vapen? En hoe ga je met je kind in gesprek over vape-gebruik? In dit artikel lees je hier alles over.

      Wat is vapen?

      Een vape is een elektronische sigaret met een batterij, ook wel ‘e-sigaret’ genoemd. De vape bevat geen tabak, maar wel een vloeistof (e-liquid). De vloeistof bevat vaak nicotine. De vape verwarmt de vloeistof, waardoor de vloeistof verdampt. De damp adem je in via het mondstuk van de vape. Het gebruik van een vape wordt ‘vapen’ genoemd.

      Er zijn veel verschillende soorten vapes. Sommige vapes kan je bijvullen met een vloeistof en opladen aan het stopcontact. Andere vapes kan je na gebruik weggooien, dit zijn ‘wegwerpvapes’.

      Ondanks het verkoopverbod aan minderjarigen komen kinderen makkelijk aan vapes. Ze bestellen vapes via webshops en sociale media zonder dat hun leeftijd gecheckt wordt. Verkoop via webshops en sociale media is vanaf 1 juli 2023 verboden.

      Waarom is het zo populair onder jongeren?

      De tabaksindustrie richt de marketing van vapes bewust op kinderen en jongeren. Vapes lijken vaak op een markeerstift of USB-stick. Vapes zijn er in allerlei kleuren en smaakjes zoals chocola, kokosnoot of bubblegum. ‘Smaakstoffen zoals watermeloen klinken misschien gezond, maar het zijn gewoon chemische goedjes,’ vertelt Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut. Vanaf 1 januari 2024 mogen er geen vapes met smaakjes meer verkocht worden. De smaak ‘tabak’ blijft wel toegestaan. Het verbod moet de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren.

      Op Tiktok kun je zien hoe de tabaksindustrie influencers benadert om vapen te promoten. Ook Arjen Lubach maakte een item waarin vapen ‘tot op de bodem’ werd uitgezocht.

      Hoe schadelijk is vapen?

      Met al die kleurtjes en smaakjes lijken vapes onschuldig speeltjes. Maar in de meeste vapes zit nicotine. Nicotine is een zeer verslavende stof en kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Nicotine kan bij jonge kinderen de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe sneller er een verslaving optreedt. Op basisschoolleeftijd zijn een paar trekjes al genoeg om een nicotineverslaving te ontwikkelen. Er bestaan ook vapes zonder nicotine, maar de damp van elke vape kan kankerverwekkende stoffen bevatten en leiden tot irritatie en schade aan de longen. 

      Zet vapen jongeren aan tot roken?

      Vapes, toen nog ‘e-sigaretten’, zijn twintig jaar geleden ontworpen als hulpmiddel bij het stoppen met roken. De tabaksindustrie richt zich met de nieuwe generatie vapes niet op rokers die willen stoppen, maar op jongeren die nog nooit gerookt hebben. Voor hen  is vapen vaak een opstapje naar het roken van tabakssigaretten. Voor de tabaksindustrie maakt het niet uit of kinderen roken of vapen. Zolang mensen maar verslaafd raken aan hun product.

      Praat met je kind over vapen

      Ga in gesprek met je kind over vapen. Onder middelbare scholieren is vapen behoorlijk populair, dus de kans dat je kind er al eens over heeft gehoord is best groot. Vraag wat je kind al weet over vapen, of er kinderen op school zijn die het doen en wat je kind daarvan vindt. Leg uit waarom je niet wilt dat je kind gaat vapen. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet verslaafd raakt aan nicotine. Laat je kind ook nadenken over hoe zij zouden reageren als ze een keer een vape aangeboden krijgen. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je kan weigeren mee te doen. Echte vrienden accepteren en respecteren dat.

      Wat kun je als ouder doen als je kind vapet?

      Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je het vape-gedrag afkeurt. Uitspraken als ’daar krijg je later kanker van’ helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte-termijneffecten van nicotine. Kinderen voelen zich vaak helemaal niet lekkerdoor de nicotine. Bovendien speeltgeld vaak een rolbij jongeren. Benadruk dat het zonde is als hun zakgeld opgaat aan vapen. Daarnaast is uit onderzoek bekend dat vapen een opstapje is naar roken. En van roken ga je stinken, krijg je een lelijke huid, gele tanden en een slechte adem. Dat is voor vriendjes en vriendinnetjes natuurlijk echt niet aantrekkelijk.

      Wat kun je doen als je vermoedt dat je kind vapet?

      Lees de opvoedtips >

      Waar kan je kind nog meer terecht?

      Heb je een gesprek gehad met je kind over het vapen? Wijs je kind dan ook op de jongerenwebsite IkStopNu. Hier vinden ze informatie en video’s over korte-termijneffecten en risico’s van roken voor jongeren. Ook zijn er tips om ze te ondersteunen bij een stoppoging, zoals apps die zij kunnen gebruiken. Ook kunnen ze gratis bellen met medewerkers van de Stoplijn op telefoonnummer 0800 – 1995.

      The post Vapen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Wanneer beginnen met drugsvoorlichting? https://www.helderopvoeden.nl/drugs/wanneer-kun-je-het-beste-beginnen-met-drugsvoorlichting Thu, 23 Jun 2022 08:14:25 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=15402 Wat is nu de beste leeftijd om te beginnen met de […]

      The post Wanneer beginnen met drugsvoorlichting? appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Wat is nu de beste leeftijd om te beginnen met de voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs, lachgas en andere middelen? Mijn zoon is nu 10 en zit in groep 6. Ik wil uiteraard niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat beginnen met een voorlichting.

      Antwoord:

      Het is raadzaam om op tijd te beginnen met het meegeven van normen over drugs. Bijvoorbeeld als kinderen willen weten wat drugs zijn. Maak dan vooral duidelijk dat drugs ongezond zijn en dat je niet wilt dat je kind die gebruikt. Ga niet uitgebreid in op allerlei soorten drugs, want dat kan de nieuwsgierigheid opwekken.

      Naar de middelbare school

      Als je merkt aan je kind dat ze in een leeftijd en een omgeving komen waarin ze grenzen gaan verkennen, dan kun je wat dieper ingaan op wat het allemaal betekent. Dit is vaak bij de overstap naar de middelbare school. Praat zelf niet teveel, maar vraag je kind wat hij of zij vindt en weet. Dit kan bijvoorbeeld zijn naar aanleiding van iets wat jullie samen op televisie zagen, maar ook vrienden/klasgenoten die wel eens drugs gebruiken. Meer tips vind je op helderopvoeden.nl.

      Op de middelbare school wordt ook niet specifiek alles verteld over lachgas of XTC maar zijn de lesprogramma’s vooral gericht op de sociale norm (NIX18) en versterken van zelfcontrole en het trainen van wilskracht waardoor jongeren beter in staat zijn verleidingen (zoals middelengebruik) te weerstaan.

      The post Wanneer beginnen met drugsvoorlichting? appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Het studentenleven, alcohol en drugs https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/studerende-kinderen Thu, 10 Mar 2022 16:27:15 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=15747 Je kind gaat studeren en steeds meer op eigen benen staan. Toch heb je als ouder nog steeds invloed op je kind, ook wanneer het gaat over alcohol en drugs.

      The post Het studentenleven, alcohol en drugs appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Het studentenleven, alcohol en drugs

      Als je kind gaat studeren breekt er weer een nieuwe spannende fase aan. Of het nu mbo, hbo of wo gaat doen, feit is dat je zoon of dochter steeds meer op eigen benen gaat staan. En natuurlijk helemaal als hij/zij op kamers gaat. 

      Ondanks dat de afstand tussen jullie steeds groter wordt, heb je als ouder in deze fase nog steeds invloed. Ook als het gaat over alcohol en drugs. Bijvoorbeeld door met je zoon of dochter te praten, een veilige thuishaven te bieden en te laten merken dat je bij zijn of haar studentenleven betrokken bent.

      “Ik wil dat mijn kind goede, gezonde en bewuste keuzes maakt voor haar toekomst en mogelijke kinderen om zo een fijne toekomst tegemoet te gaan.”

      (Harry, vader van dochter van 23 jaar)

      Praten met je studerende kind blijft heel belangrijk

      Tijdens de puberteit hebben jullie het ongetwijfeld al eens over alcohol en drugs gehad. Maar vlak voordat je kind gaat studeren is het nuttig om het onderwerp opnieuw aan te snijden. Juist omdát er een nieuwe fase aanbreekt. Misschien gaat je kind in een studentenhuis wonen of bij een studentenvereniging, waar het drinken van alcohol vaak voorkomt. In elk geval gaan schooldagen, vriendengroepen en het uitgaan gaan er allemaal anders uitzien. 

      Maak tijd om het hier samen over te hebben. Probeer een open gesprek te voeren waarin je ook echt luistert naar de mening, gedachtes en verwachtingen van je kind. Door vragen te stellen stimuleer je je zoon of dochter erover na te denken en een eigen mening te ontwikkelen. Het kan zijn dat dit een andere mening is dan de jouwe, maar blijf ook dan in gesprek. 

      Bespreek grenzen

      Maak afspraken met elkaar en laat duidelijk weten wat jij acceptabel vindt en wat niet. Bijvoorbeeld over hoe laat je kind thuiskomt of hoeveel alcohol hij of zij drinkt op een avond. Je kind zal het niet altijd eens zijn met de grenzen die jij aangeeft, maar het geeft hem of haar wel een vertrekpunt. En blijf ook met elkaar in gesprek als je zoon of dochter een keer over een grens gaat. Probeer niet in de stress te schieten, maar gebruik het als een leermoment. Waarom ging het mis? En hoe zou het een volgende keer anders kunnen gaan? Stimuleer je kind hier zelf over na te denken.

      “Ik zou graag willen dat mijn kind vanuit zichzelf tot de conclusie komt dat er meer nadelen zitten aan middelengebruik dan voordelen.”

      (Stef, vader van 9 kinderen – de jongste is 24 jaar)

      Een veilige basis

      Het is voor kinderen heel belangrijk om een veilige plek te hebben waar ze over alle uitdagingen, avonturen en vergissingen kunnen vertellen en kunnen sparren. Vraag dus regelmatig hoe het met je zoon of dochter gaat. En toon oprechte interesse in het studentenleven. Dat kan ook prima door met elkaar te bellen of berichtjes te sturen.

      Studenten vinden het nog steeds fijn dat je tijd voor hen vrijmaakt. Dus onderneem af en toe dingen samen, neem je kind eens mee uiteten in zijn of haar nieuwe studentenstad. Dat versterkt jullie band en geeft je kind het gevoel dat het bij je terecht kan.

      Hoeveel procent van de studenten gebruikt drugs?

      Tijdens de studententijd zal je kind meer in aanraking komen met alcohol. Maar ook met andere drugs, zoals cannabis en XTC. In sommige vriendengroepen gaat het hier veel over. Daardoor kan je kind misschien denken dat iedereen XTC gebruikt. Toch is dat niet zo. ‘Maar’ 9% van de 16 tot en met 18-jarige mbo- en hbo-studenten heeft ooit XTC gebruikt. Van de hbo en wo studenten van 18 jaar en ouder heeft ongeveer 23% ervaring met XTC, maar het gebruik blijft bij de meesten beperkt tot één of enkele keren per jaar.

      Als jouw kind wél gaat experimenteren is het niet nodig om je meteen zorgen te maken. Het betekent namelijk niet dat je kind meteen verslaafd is. Om een goed gesprek met je kind te voeren is het handig om je van tevoren te verdiepen in de verschillende soorten drugs. Welke zijn er? Hoe vaak ze worden gebruikt en waarom? Wat de effecten en risico’s? Deze informatie vind je op www.drugsinfo.nl.

      “Als mijn zoon naar festivals zou gaan zou ik me nu wel meer zorgen maken dan toen ik nog niet wist dat vrienden drugs gebruiken.”

      (Diane, twee zoons van 22 en 18 jaar)

      Waarom gebruiken studenten drugs?

      De meeste studenten gebruiken drugs vanwege de positieve effecten van het middel, om het uitgaan of sociale bijeenkomsten leuker te maken of deze langer te kunnen volhouden. De meest gebruikte middelen zijn alcohol, cannabis en XTC. Maar studenten gebruiken  ook andere drugs, bijvoorbeeld zogenaamde designer drugs. De drug 3-MMC is zo’n middel. Onder hbo- en wo-studenten van 16 jaar en ouder gaf 6% aan het afgelopen jaar de designer drugs te hebben gebruikt (2023).

      Maak je als ouder niet direct zorgen als je kind uitgaat en mogelijk alcohol drinkt of experimenteert met drugs. Zorg wel dat je op de hoogte bent van trends en nieuwe middelen en op die manier weet je waar je op kan letten en waar je over praat.

      Medicijnen om beter te studeren

      Er zijn ook middelen die door studenten, met name tijdens het studeren, worden gebruikt. Om zich beter te kunnen concentreren of om langer door te leren. Het gaat hierbij meestal om de stof methylfenidaat (Ritalin), een medicijn dat door dokters wordt voorgeschreven bij ADHD. We zien momenteel veel aandacht hiervoor in de media. Maar het gebruik is relatief laag, onder hbo en wo studenten is dit gebruik zonder voorschrift ongeveer 3% in de afgelopen 12 maanden. Dit noemen we ook wel oneigenlijk gebruik. Andere middelen die oneigenlijk worden gebruikt om beter te kunnen studeren zijn dexamfetamine en modafinil. Lees meer informatie over ‘concentratiepillen’. Of bekijk deze video.

      Maakt jouw kind gebruik van medicatie zonder voorschrift om makkelijker te studeren? Praat hier samen over en vraag waarom hij of zij dit doet. Vaak zijn er onderliggende onzekerheden of problemen. Misschien denkt je kind dat de medicijnen nodig zijn om tentamens of opdrachten binnen de deadline te halen. Het kan wijzen op moeilijkheden met plannen, concentreren en omgaan met prikkels.  Zoek daarom samen naar gezonde manieren om met druk om te gaan.

      De overgang naar het studentenleven brengt nieuwe uitdagingen mee. Er is minder toezicht van ouders. Studenten maken hun eigen keuzes en brengen graag tijd met leeftijdsgenoten door. Daarnaast vraagt een vervolgopleiding een andere manier van leren. Alles bij elkaar kan je kind het gevoel hebben dit niet op eigen kracht te kunnen. Als een studiegenoot medicatie aanbiedt kan het makkelijk zijn om hier “ja” tegen te zeggen. Vaak denken studenten dat het veilig is omdat het om medicijnen gaat, terwijl dit niet zo is.

      Wees in deze nieuwe fase alert op de mentale gezondheid van je kind. Praat regelmatig om te horen hoe het gaat en hoe jij zou kunnen ondersteunen. 

      Maak je je zorgen over het alcohol of drugsgebruik van je kind?

      Als jij je zorgen maakt, probeer dan uit te vinden hoe dat komt. Spreek, zonder oordelen, je bezorgdheden uit. Zo laat je weten dat je betrokken bent en je laat de deur op een kier voor als je kind ergens over wilt praten. 

      Herken je één (of meerdere) van de onderstaande signalen bij je kind?

      • Ziet er bleek, onverzorgd of moe uit.
      • Heeft vaak kleine of grote pupillen.
      • Gedraagt zich plotseling onverschillig, egoïstisch of heel wispelturig.
      • Trekt opeens veel met andere vrienden op en ziet de oude vrienden niet meer staan.
      • Verwaarloost hobby’s of studie.
      • Komt in geldnood of krijgt problemen met de politie.
      • Heeft sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten).
      • Lijkt plotseling veel minder behoefte aan slaap te hebben of eet minder (of meer).

      Deze signalen kúnnen erop wijzen dat er meer aan de hand is. Ook dan, praat erover. Stel vragen en maak duidelijk dat je je zorgen maak. Als je kind niet wil praten, zoek dan steun bij je omgeving of neem contact op met de huisarts.

      Je kunt ook bellen (of chatten) dan met de Alcohol Infolijn / Drugs Infolijn of met een ondersteunende organisatie in jouw regio. Probeer samen te kijken welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

      Na de Limonade

      In Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om?

      Beluister de podcast >

      The post Het studentenleven, alcohol en drugs appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Zo blijf je digitaal in balans https://www.helderopvoeden.nl/hulp/zo-blijf-je-digitaal-in-balans Wed, 03 Feb 2021 14:22:16 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=13231 Welke rol kan gamen spelen in de gezondheid van je kind? Hoe blijf je digitaal in balans? In dit stuk willen we hiernaar kijken. Een goede digitale balans betekent dat gamen en ander beeldschermgebruik prima samengaan met de rest van je leven. Je voelt je sociaal, lichamelijk en mentaal gezond.

      The post Zo blijf je digitaal in balans appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Zo blijf je digitaal in balans

      Welke rol kan gamen spelen in de gezondheid van je kind? Hoe blijf je digitaal in balans? In dit stuk willen we hiernaar kijken. Een goede digitale balans betekent dat gamen en ander beeldschermgebruik prima samengaan met de rest van je leven. Je voelt je sociaal, lichamelijk en mentaal gezond.

      Games kunnen bijdragen aan de gezondheid van jongeren. Tijdens het gamen kunnen jongeren zich ontspannen, online contact hebben met vrienden, en ze kunnen nieuwe dingen leren. Soms levert gamen juist gezondheidsproblemen op. Denk bijvoorbeeld aan nekpijn, lichamelijk minder fit zijn en slaapproblemen.

      Digitale balans model

      Het digitale balans model gaat over hoe je kind zijn of haar tijd het beste kan indelen met en zonder gamen. Het doel hiervan is dat je kind zich gezond voelt. Gezondheid kun je indelen in drie gebieden:

      • Sociaal: je kind heeft goede relaties met anderen, maar ook voldoende tijd voor zichzelf.
      • Lichamelijk: er is een goede balans tussen slaap, bewegen en stilzitten.
      • Mentaal: er is genoeg afwisseling tussen ontspannen en inspannen.

      Meer weten over het digitale balans model? Bekijk hier de website.

      Lees ook onze tips over hoe je balans houdt tussen gamen en andere dingen in het dagelijks leven.

      Sociale gezondheid

      De relaties met familie en vrienden zijn belangrijk voor de sociale gezondheid. Die relaties geven een gevoel van verbinding. Verbinding is het gevoel dat je ergens bij hoort. Games kunnen jongeren helpen om zich verbonden te voelen met anderen. Ze kunnen samen met vrienden gamen of tegen elkaar, offline of online. Games kunnen een veilige omgeving bieden om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar soms kan overmatig gamen juist problemen opleveren of problemen versterken. Er is bijvoorbeeld minder tijd over voor offline sociale afspraken. Of er ontstaan ruzies met familieleden over het gamen.
      Heeft je kind voldoende tijd voor zichzelf? Dat draagt ook bij aan een goede sociale gezondheid. Als je tijd voor jezelf hebt, geeft dat ruimte om even stil te staan bij je eigen gevoelens. Het geeft ook ruimte om na te denken over wat je wil en belangrijk vindt. Er zijn ‘games’ of apps die je helpen om minder op je telefoon te kijken. Dat kan helpen als je even tijd voor jezelf wil, zonder afleiding van apps en spelletjes op je telefoon. Het kan ook handig zijn als je hebt afgesproken om aan school te werken. Zo groeit bijvoorbeeld in de app Forest een boom als je een bepaald aantal minuten geen apps en spelletjes opent, zodat je uiteindelijk een bos kunt bouwen.

      Lichamelijke gezondheid

      Slaap en beweging dragen bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Voor jongeren van 14 tot 17 jaar geldt bijvoorbeeld het advies om zo’n 8 tot 10 uur te slapen per nacht. Soms kan gamen de slaap verstoren. Van ’s avonds laat gamen of op de smartphone kijken, word je alert en wakker. Je gaat later naar bed, of kunt minder goed in slaap vallen. Jongeren die lang achter elkaar zittend gamen kunnen nekpijn of hoofdpijn krijgen. Ook is het lastiger om voldoende te bewegen1 op een dag. Zitten jongeren urenlang achter elkaar, bijvoorbeeld achter de computer? Dan is het belangrijk regelmatig van houding te wisselen. En tussendoor ook even op te staan om te bewegen. Sommige games kunnen juist helpen meer te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan Pokémon Go of Just Dance.

      Mentale gezondheid

      Mentale gezondheid gaat over hoe je je voelt.2 Gamen kan daar invloed op hebben. Soms kan veel gamen ten koste gaan van slapen, werk, school en offline contact met anderen. Jongeren die overmatig gamen, kunnen zich daardoor uiteindelijk gestrest, gefrustreerd, eenzaam of somber voelen. Gamen kan een manier zijn om even te vluchten in een andere wereld. Voor sommige jongeren kan het dan moeilijk zijn om te stoppen met gamen en weer terug te gaan naar de problemen of stress in hun leven. Negatieve gevoelens kunnen dus zowel oorzaak als gevolg zijn van overmatig gamen.
      Aan de andere kant kan gamen voor jongeren ook juist bijdragen aan een goede mentale gezondheid. Om je mentaal gezond te voelen is het belangrijk om inspanning en ontspanning af te wisselen. Gamen is een manier om te ontspannen en plezier te beleven. Voorbeelden van inspanning zijn: geconcentreerd aan iets werken, dingen maken, doelen behalen en presteren. Tijdens gamen kun je zo gefocust in het spel opgaan, dat je de tijd vergeet. Dat wordt flow genoemd. Daarnaast kun je tijdens het gamen het gevoel krijgen dat je er echt goed erin wordt. Door gamen kunnen jongeren dus meer zelfvertrouwen en meer gevoel van competentie3 krijgen.

      In gesprek met je kind

      Welke rol gamen speelt in de gezondheid, is voor elk kind anders. Maak je je zorgen over het gamegedrag van je kind? Ga dan in gesprek over gamen en de digitale balans. Hierbij helpt het om interesse te tonen en open vragen te stellen. Dit helpt je kind ook om zelf kritisch na te denken over het effect van zijn of haar gamegedrag. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen: Hoe is het contact met leeftijdsgenoten? Hoe gaat het met slapen? Hoe voel je je? Helpt gamen om je goed en gezond te voelen, of werkt gamen juist tegen? De Digitale Balans zelftest kan helpen bij zo’n gesprek. Je kunt deze test samen maken met je kind en daarna de uitslag bespreken. Leg hier bij uit dat gamen niet per sé slecht is, maar dat je graag wil dat de digitale balans goed is.

      Lees meer over wat de risico’s van gamen beïnvloedt.

      Lees ook onze tips over hoe je gezond blijft als je veel gamet.

      Meer weten over schermgebruik en gezondheid bij jongvolwassenen in 2020? Bekijk de factsheet Digitale Balans onder Jongvolwassenen.

      1    De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen en jongeren minstens een uur beweging per dag.
      2    Je humeur, bijvoorbeeld een vrolijk, ontspannen, gestrest, boos, angstig of verdrietig gevoel.
      3    Dat betekent dat je het gevoel hebt dat je iets goed kan en daar vertrouwen in hebt

      The post Zo blijf je digitaal in balans appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Wat zijn triptruffels? https://www.helderopvoeden.nl/vraag/wat-zijn-triptruffels Mon, 07 Dec 2020 16:14:54 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/uncategorized/wat-zijn-triptruffels Triptruffels (magic truffels) bevatten dezelfde werkzame stof als paddo's, namelijk psilocine en psilocybine...

      The post Wat zijn triptruffels? appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Triptruffels worden ook wel magic truffels genoemd. Hierin zit precies dezelfde werkzame stof als paddo’s, namelijk psilocine en psilocybine. Ze zien er alleen heel anders uit. Wat is precies het verschil?

      Truffels waarvan je gaat trippen

      Triptruffels zijn truffels waar je van gaat trippen. Andere namen zijn: magic truffels, philosopher’s stones  of sclerotia.Deze truffels vallen niet onder het paddoverbod. Teelt, bezit en verkoop is toegestaan. In deze triptruffels zit dezelfde werkzame stof als in paddo’s, namelijk psilocine en psilocybine. Meestal zijn ze wel iets minder sterk dan paddo’s, maar de werking is wel vergelijkbaar met die van paddenstoelen. Ook de prijs van triptruffels is ongeveer hetzelfde als de prijs van paddo’s.

      Benaming truffels klopt eigenlijk niet

      De benaming truffels is eigenlijk onjuist. Je zou het beter triptruffels kunnen noemen. Een normale ‘eetbare’truffels is een niet-hallucinogene, ondergrondse paddenstoel. Dus een paddenstoel waar je juist niet van gaat trippen.


      The post Wat zijn triptruffels? appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Zien drinken, doet drinken! https://www.helderopvoeden.nl/feiten/zien-drinken-doet-drinken Mon, 02 Nov 2020 05:55:21 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/uncategorized/zien-drinken-doet-drinken Het blijkt dat jongeren die anderen zien drinken zelf een grotere kans hebben om ook (meer) te gaan drinken.

      The post Zien drinken, doet drinken! appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Zien drinken, doet drinken! 

      Jongeren die anderen zien drinken, gaan zelf vaak ook (meer) drinken. Belangrijke anderen zijn ouders en vrienden. Maar ook reclame, films en sociale media hebben invloed op jongeren.

      Kinderen doen anderen na

      Kinderen leren door anderen na te doen. Al vanaf heel jonge leeftijd. Ze kijken vooral naar belangrijke voorbeelden in hun omgeving, zoals ouders en vrienden. Maar ze kijken ook naar reclames, films en sociale media. En ze doen dit ook na. 

      Ouders

      Jongeren die hun ouders vaak zien drinken, gaan zelf vaak ook meer drinken. Want ouders bepalen voor een groot deel hoe kinderen over alcohol denken. Kinderen zien hen als voorbeeld. Als kinderen hun ouders vaak zien drinken, denken ze positiever over alcohol. Jongeren die positief denken over alcohol, drinken vaker en meer.  

      Vrienden

      Jongeren die hun vrienden en leeftijdsgenoten alcohol zien drinken, beginnen zelf vaak eerder met alcohol drinken. Ook drinken ze vaker meer als ze ouder zijn.
      Jongeren drinken meestal alcohol in groepjes. Ze passen hun eigen gedrag en meningen aan hun vriendengroep aan. Daarom heeft de vriendengroep veel invloed op hoeveel alcohol jongeren drinken.  

      Reclames

      Reclames voor alcohol stimuleren jongeren om eerder te beginnen met alcohol. En om meer alcohol te drinken. Dit doen reclames via tv en radio, maar ook online. Veel reclame gaat over feestjes en dat spreekt vooral jongeren erg aan. De reclames laten alcohol zien als iets dat gezellig en ontspannend is. Ze geven het idee dat alcohol je aantrekkelijk maakt. Hetzelfde geldt voor alcohol in films of op sociale media. Die reclames en beelden geven jongeren dus een positief idee over alcohol. Dit maakt de kans groter dat ze meer of vaker gaan drinken. 

      > Lees meer over wat alcoholreclame met jou en je kind doet

      Meer weten? Kijk op www.ziendrinkendoetdrinken.nl

      The post Zien drinken, doet drinken! appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Opvoeden met psychische of verslavingsproblemen https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/opvoeden-als-je-zelf-psychische-of-verslavingsproblemen-hebt Thu, 08 Oct 2020 11:19:45 +0000 https://www.helderopvoeden.nl/?p=12592 Iedereen kan psychische of verslavingsproblemen krijgen, ook ouders. Kinderen opvoeden kan dan extra uitdagend zijn. Hier vind je tips.

      The post Opvoeden met psychische of verslavingsproblemen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>
      Opvoeden als je zelf psychische of verslavingsproblemen hebt

      Opvoeden kan soms een uitdaging zijn. Vooral als je als ouder te maken hebt met psychische of verslavingsproblemen. In Nederland zijn er 671.000 ouders met een psychische aandoening of een verslaving aan alcohol of drugs. Het opvoeden van kinderen kan in deze situatie extra lastig zijn. Het is belangrijk om te weten dat je je hier niet voor hoeft te schamen. Op de website van Mentaal Vitaal staan handige tips en informatie om je te helpen bij het opvoeden van je kinderen als je met deze uitdagingen te maken hebt.

      Meer hulp

      • KopOpOuders is er specifiek voor ouders die last hebben van psychische problemen of een verslaving, en hun partner. Je vindt hier aanvullende informatie, diverse online cursussen en een emailservice waarmee je als ouder kosteloos en anoniem ondersteuning kunt krijgen.
      • KOPPsupport geeft informatie voor, over en door jongeren (16+) met een ouder met psychische problemen of een verslaving. Hier staan tips en verhalen van andere jongeren en een heleboel filmpjes. Ook als je kind jonger is, kan hij of zij een kijkje nemen.
      • Sterker Vooruit is een online cursus voor volwassenen die zijn opgegroeid met een ouder met psychische of verslavingsproblemen. De cursus biedt (h)erkenning en inzicht in de relatie tussen je gezin van herkomst en de problemen waar je nu tegenaan loopt. Ook leer je wat je kunt doen om je sterker te voelen. Je kunt deze cursus zelf doen of in overleg met je hulpverlener.

      The post Opvoeden met psychische of verslavingsproblemen appeared first on Helderopvoeden.nl.

      ]]>