Is gamen onder de 18 verboden en wat zegt de wet?
Wat zegt de wet over gamen? Mag een kind games spelen die een leeftijdsrating hebben die hoger is dan zijn of haar leeftijd? Er zijn gelukkig systemen zoals PEGI labels, die je helpen om de geschiktheid van games te beoordelen. Ook is er veel informatie te vinden via YouTube en andere bronnen.
Wat zegt de wet over gamen?
Wat zegt de wetgeving over leeftijd en games? Volgens artikel 240a (Wetboek van Strafrecht) mogen winkels geen games met de leeftijdsgrens 16 verkopen aan kinderen onder de 16. Sommige games hebben een leeftijdsgrens van 18. De leeftijdsclassificatie geeft aan of het spel geschikt is voor spelers van een bepaalde leeftijd. Dat zou je kunnen zien als een advies. Het classificatiesysteem voor games is Europees. De leeftijdsgrens van 18 jaar staat niet in de wet in Nederland. Een winkel mag dus gewoon een 18+ game verkopen aan iemand van 17.
Wil je weten of een game geschikt is voor jouw kind? Check dan de PEGI logo’s.
PEGI beoordeelt de geschiktheid van games en laat dit zien via logo’s. Meer informatie vind je op de website van PEGI en die van NICAM. Met behulp van logo’s wordt aangegeven of een game mogelijk schadelijk is voor jongere kinderen. Ook zien we wat er riskant is in de game. Bijvoorbeeld angstwekkend, geweld of grof taalgebruik.
Ben je er nog steeds niet zeker van of het spel geschikt is voor je kind? Kijk dan bijvoorbeeld wat video’s van het spel op YouTube of een andere videosite. Zo kan je snel een goed beeld krijgen van het spel.
Is het spel al gekocht? Probeer dan een keer samen te spelen of mee te kijken met je kind(eren). Op deze manier krijg je ook een beter beeld van wat je kind speelt. Wanneer je interesse toont, zullen veel kinderen je enthousiast meenemen in het spel.
Heb je de game wel gecheckt, maar merk je toch dat het gedrag van je kind in negatieve zin verandert? Vertrouw dan op jezelf. Jij kent je eigen kind het beste!
Recente ontwikkelingen: belangrijk om in de gaten te houden
Games veranderen nog altijd snel. Via nieuwe verdienmodellen introduceren makers soms riskante nieuwe mogelijkheden, waarmee kinderen ineens op nieuwe manieren geld kunnen uitgeven of verliezen.
Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Loot boxes’. Loot boxes [uitgesproken: loet bokses] zijn bijvoorbeeld een soort schatkistjes in games, waaruit je vaak willekeurige items krijgt. Als speler heb je geen invloed op wat er uit het kistje komt.Loot boxes kunnen in games verkregen worden tijdens het spelen. Soms zijn ze gratis en soms moet je ervoor betalen. De loot boxes zijn nu al een tijdje onder de aandacht van de kansspelautoriteit. Dit komt omdat loot boxes sterk lijken op gokken.
Sommige loot boxes worden volgens de wet in Nederland gezien als gokken. Het gaat om de loot boxes waaruit de gebruiker items kan krijgen die voor echt geld verhandeld kunnen worden. De inhoud van deze loot boxes wordt bepaald door toeval. Wanneer je een item kunt krijgen waarvan de waarde groter is dan dat je eraan hebt uitgegeven, kan je winst maken en praat je dus over gokken. De wetgeving zorgt er dus voor dat spelontwikkelaars dit soort loot boxes niet mogen gebruiken. Als zij dat toch doen, kunnen ze een boete krijgen.
Ook als de loot boxes volgens de wet niet als een manier van gokken worden gezien, komen je kinderen nog steeds in aanraking met iets dat heel erg veel lijkt op gokken. Dit hoeft geen slechte gevolgen te hebben, maar let wel goed op wat dit met je kind doet. Kinderen kunnen wennen aan de gokelementen en geld uitgeven zonder zich hiervan bewust te zijn. Belangrijk is om in de gaten te houden hoe vaak je kind gebruik maakt van loot boxes en hoeveel geld er besteed wordt.
Merk je dat het gedrag van je kind negatief verandert? Blijf dan op jezelf vertrouwen en praat met je kind. In dat gesprek kun je je zorgen uiten en de risico’s uitleggen, terwijl je ook luistert naar de behoeften van je kind. Vervolgens kunnen jullie samen een oplossing bedenken. Dit kan bijvoorbeeld de keuze voor een ander spel zijn, waarin deze ‘loot boxes’ niet voorkomen. Ook kunnen jullie goede afspraken maken over hoeveel geld hij of zij maximaal mag uitgeven binnen een game.