single.php
. . . Meeroken en derdehands rook

Meeroken en derdehands rook

Kinderen en jongeren lopen niet alleen risico als ze zelf roken. Ze lopen ook risico door de rook die andere rokers uitblazen (tweedehands rook). En er is zelfs derdehands rook. Dit zijn stoffen uit rook die neerkomen op huid, haar en spullen en daarna weer in de lucht terechtkomen. Hoe erg is dit? En wat kan je doen om je kind ertegen te beschermen?

Meeroken en tweedehands rook

Meeroken is het inademen van tabaksrook van andere mensen die roken. In tabaksrook zitten honderden schadelijke stoffen. Zeker zeventig van deze stoffen zijn kankerverwekkend. Ook als je zelf niet rookt, kan je dus wél last hebben van deze stoffen. In Nederland overlijden ieder jaar meer dan 700 mensen door meeroken. De rook van anderen die jij inademt noemen we ‘tweedehands rook’ en meeroken wordt ook wel ‘passief roken’ genoemd1Bron: Wat is meeroken en hoe erg is dat? – ROKENinfo.nl.

Derdehands rook

Met derdehands rook bedoelen we de giftige stoffen die achterblijven op de plek waar iemand gerookt heeft. Deze stoffen komen neer op de grond, meubels en andere spullen. En ook op het gezicht, de handen en de kleding van de roker. Deze stoffen komen later weer in de lucht. Je kan ze dan opnieuw inademen. Derdehands rook is ook wat je ruikt als iemand in een kamer heeft gerookt. Deze lucht kan maanden tot jaren blijven hangen.

Bekijk ook deze documentaire over derdehands rook.

Hoe erg is meeroken en derdehands rook voor kinderen?

Door meeroken kunnen kinderen ziek worden. Meeroken is altijd schadelijk, ook als je kind weinig tabaksrook binnenkrijgt. Kinderen zijn extra gevoelig voor de gevolgen van meeroken. Dit komt omdat hun lichaam en hersenen nog in de groei zijn.

Kinderen die regelmatig meeroken hebben vaker last van:

  • longontsteking
  • hoesten, benauwd zijn en piepend ademhalen
  • astma
  • oorontsteking
  • rode en prikkende ogen
  • hersenvliesontsteking
  • longen die zich minder goed ontwikkelen

Sommige kinderen die meegerookt hebben op jonge leeftijd krijgen pas klachten als ze ouder zijn. Kinderen die regelmatig meeroken hebben later meer kans op kanker, hart- en vaatziekten en longziekten2Bron:
Ter Weijde, W., Croes, E., Verdurmen, J., & Monshouwer, K. (2015). Factsheet Meeroken. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/docs/c7b6bd99-5a52-4300-877d-890ae37e483f.pdf
.

De meeste stoffen in derdehands rook zijn dezelfde schadelijke stoffen als in tabaksrook. Het is nog niet bekend welke schade aan de gezondheid derdehands rook precies veroorzaakt. Wel is bekend dat mensen door derdehands rook vaker longklachten hebben 3Bron: Bommelé, J., & van Laar, M (2017). Notitie: Derdehandsrook. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut..

Zorgen vapes voor minder derdehands rook?

Het is niet zeker dat vapes of e-sigaretten minder derdehands rook veroorzaken dan gewone sigaretten. De kans is groot dat in derdehands rook van vapes dezelfde schadelijke deeltjes zitten als in derdehands rook van sigaretten. Denk aan nicotine, maar er zitten ook veel andere schadelijke stoffen in4Bron: Bommelé, J., & van Laar, M (2017). Notitie: Derdehandsrook. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut..

Is buiten roken beter?

Ook als je buiten rookt blijven er slechte stoffen uit tabaksrook achter op je kleding, haar en huid. Kinderen kunnen die stoffen nog steeds binnenkrijgen. Vooral jonge kinderen hebben een grote kans om deze stoffen binnen te krijgen omdat zij over de vloer kruipen en dingen in hun mond stoppen. Ook hebben ze veel lichamelijk contact met hun ouders. Buiten roken zorgt er dus niet voor dat kinderen de schadelijke stoffen niet binnenkrijgen5Bron: Bommelé, J., & van Laar, M (2017). Notitie: Derdehandsrook. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut..

Hoe bescherm ik mijn kind tegen tweede- en derdehands rook?

1. Stop met roken
Je weet nu dat meeroken schadelijk is. En je weet ook dat buiten roken er niet voor zorgt dat kinderen geen tabaksrook inademen. Stoppen met roken is het beste wat je voor je kind kunt doen. 

    Op de website ikstopnu.nl vind je tips en hulp om te stoppen met roken. Ouders die willen stoppen met roken kunnen ook telefonische coaching krijgen. Meld je daarvoor aan bij Rookvrije Ouders.

    2. Houd de omgeving rookvrij
    Zorg dat er nooit iemand rookt waar je kinderen bij zijn. Vraag familie en vrienden om niet te roken in de buurt van je kind. Leg uit dat dit belangrijk is voor de gezondheid van de kinderen.

    Houd je eigen huis altijd rookvrij. Het helpt niet genoeg om onder de afzuigkap, bij een open raam of buiten te roken. Vraag bezoek om niet te roken als ze bij jou zijn. Houd ook je auto helemaal rookvrij. Een raampje openzetten is niet genoeg.

    3. Maak afspraken met anderen
    Zorg ervoor dat je kind ook bij andere mensen geen rook inademt. Bijvoorbeeld bij opa en oma of bij vrienden. Vraag hen om niet te roken waar de kinderen bij zijn. Leg uit waarom dit belangrijk is.

    Blijven andere mensen in de omgeving van je kind toch in huis roken? Zoek dan naar andere oplossingen, zoals vaker afspreken bij jullie thuis.

    Heb je gevonden wat je zocht?
    JaNee
    Stel een vraag
    Scroll naar boven